Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
Pel en snipper de ui. Was de aubergine, snijd in dunne plakjes en bestrooi met een beetje zout. Snijd de prei in de lengte doormidden en was onder de kraan. Laat goed uitlekken en snijd in grove stukken.
Verhit olie in een bakpan en fruit de ui 1 minuut. Voeg de aubergine en prei toe en bak 5 minuten mee. Voeg de passata toe en verwarm nog 5 minuten. Breng op smaak met de tijm, zout en peper.
Verwarm de crème fraîche met de geraspte kaas in een steelpan. Pers de knoflook erboven uit.
Schep het auberginemengsel in de ovenschaal. Schenk de romige kaassaus erover en bak de ovenschotel 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste 2 minuten de ovengrillstand aan.
TIPDe romige kaas saus is ook erg lekker met een snuf nootmuskaat.
II
Vandaag een hoofdrol voor de aubergine. Deze groente wordt ook wel ‘eierplant’ genoemd, een naam die is afgeleid van het Engelse woord 'eggplant'. Wilde aubergines hebben namelijk het formaat en de kleur van een kippenei. Aubergine is een vruchtgroente uit de nachtschadefamilie, net zoals tomaat en paprika. Meestal is de peervormige vrucht donkerpaars van kleur, maar je hebt ook andere varianten zoals een witte of 'graffiti' aubergine. Tip: bewaar de aubergine op een koele, donkere plek.