500 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
2 st UiHerkomst: TVA Organics
200 g Champignons
Zelf toevoegen
2 el Kerriepoeder
20 g Meel of maizena
snufje Zout en peper
2 el Olie
Meet hoe goed je eet
Groente310 g
Vitaliteit52 Punten
CO2eq2.424 g
Water31,6 l
Voorbereiding (35 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Was de andijvie in een zeef onder de kraan. Laat heel goed uitlekken en snijd klein. Pel de ui en snijd in ringen. Veeg de champignons schoon en snijd in vieren.
Verhit olie in een ruime bakpan. Duw het worstvlees uit het velletje van de braadworst en bak de worstballetjes 2 minuten. Bak de champignons en ui al omscheppend 2 minuten mee en schep alles alvast in de ovenschaal. Bak de kleingesneden andijvie in dezelfde pan totdat deze is geslonken. Laat het vocht er zoveel mogelijk uitlekken en schep het ook in de ovenschaal. Hussel door elkaar en breng op smaak met kerriepoeder, zout en peper.
Was intussen de aardappels en rasp grof met een keukenmachine, of met een rasp. Dep de aardappelrasp droog met keukenpapier, besprenkel met olie (en eventueel meel of maizena) en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de aardappelrasp over de andijvie en de worstballetjes en bak nog eens 15 minuten in de hete oven. Zet eventueel de laatste minuten de ovengrillstand aan voor een krokante bovenkant.
TIPHet is ook erg lekker wat geraspte kaas over de aardappels te strooien.
II
Er zijn verschillende soorten andijvie, maar allemaal hebben ze een licht bittere smaak. Er wordt ook wel eens gezegd: "Bitter in de mond maakt het hart gezond". Andijvie bevat antioxidanten die ervoor zorgen dat ontstekingen worden geremd en het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Verder zorgt andijvie voor een kalmerend effect en is het pijnbestrijdend.