600 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
50 g Geraspte kaas
200 g Rundergehakt
1 st AndijvieHerkomst: Biosikelia
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
1 el Bakolie
2 el Kerriepoeder
Meet hoe goed je eet
Groente280 g
Vitaliteit72 Punten
CO2eq4.240 g
Water86,5 l
Voorbereiding (35 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op de grillstand.
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Giet het water af en stamp met een beetje kookvocht (of melk en boter) tot een gladde puree.
Was intussen de andijvie, laat goed uitlekken en snijd in repen. Pel de ui en snijd in halve ringen. Veeg de champignons schoon en snijd in vieren.
Verhit olie in een ruime bakpan en bak het gehakt samen met de ui 2 minuten. Breng op smaak met kerriepoeder, zout en peper en schep uit de pan. Gebruik dezelfde pan en bak de champignons in 3 minuten bruin. Voeg de kleingesneden andijvie toe en laat slinken. Doe het gehakt terug in de pan en schep alles goed door elkaar.
Vet een ovenschaal in, doe onderin de aardappelpuree en daarop de andijvie-gehaktmix. Bestrooi met de geraspte kaas en zet onder de grill tot de kaas gesmolten en lichtbruin is.
TIPDe aardappelpuree is ook erg lekker met een beetje mosterd erdoor.
II
Andijvie heeft een sterke, licht-bittere smaak. Iets waar je van moet houden, net als de smaak van witlof. Deze twee groenten zijn dan ook aan elkaar verwant. Andijvie heeft vele gezondheidsvoordelen. Het voorziet je lichaam van diverse mineralen, vitamine A, vitamine K, foliumzuur en ook nog eens een goede portie antioxidanten.