Smeuïge stamppot met doperwtjes en postelein

Smeuïge stamppot met doperwtjes en postelein en muntolie

| 622 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

4,0
Gemiddelde van {count} {count, plural, =0{reviews} one{review} other{reviews}}
Vegetarisch, Variatie, Seizoen, 9 maanden, Glutenvrij, Gezin
Peulvruchten
Melk
Lactose

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 200 g PosteleinHerkomst: Aurora
  • 5 g Verse muntHerkomst: Forc
  • 600 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
  • 350 g Doperwten
  • 1 st AppelHerkomst: Biofruit
  • 100 g Geraspte kaas

Zelf toevoegen

  • snufje Zout en peper
  • 2 el Olijfolie extra vierge

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente225 g
vita-scoreVitaliteit83 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq1.345 g
water-reduction-scoreWater60,7 l

Voorbereiding (30 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd in stukken en kook ze in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af, maar bewaar een beetje kookvocht. Zet afgedekt opzij.
  2. Pluk de munt en mix of hak deze met een scheutje olijfolie, zout en peper. Gebruik hiervoor een vijzel, staafmixer of blender. Voeg eventueel een beetje postelein toe voor extra volume.
  3. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd klein. Spoel de doperwten in een zeef onder kraan en laat uitlekken. Verwarm de aardappels met de doperwten en appel (zonder het kookvocht) en laat afgedekt een paar minuten stomen op een laag vuur.
  4. Stamp de aardappels samen met de doperwten, appel en een beetje kookvocht door elkaar tot een smeuïge stamppot en breng op smaak met peper en zout.
  5. Was de postelein, verwijder eventuele worteltjes en snijd wat kleiner. Schep de postelein en de geraspte kaas door de warme puree zodat de kaas helemaal smelt. Of verdeel de geraspte kaas over de stamppot en serveer samen met de muntolie.
TIPJe kunt ook van een deel van de postelein olie maken en de munt in jouw thee stoppen.

II

Gemak staat vandaag hoog in het vaandel. Het meeste werk zit hem in het schillen van de aardappels, daarna kun je heel makkelijk de doperwten en de postelein erdoor heen stampen. Geraspte kaas eroverheen en de muntolie erbij (óf apart voor de critici) en je kunt direct aan tafel.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie622 kcal
Koolhydraten74 g
Suiker5 g
Vet23 g
Verzadigd vet8 g
Eiwit23 g
Vezels14 g
Zout0.6 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Peulvruchten
Melk
Lactose