600 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
350 g Doperwten
1 st AppelHerkomst: Biofruit
100 g Geraspte kaas
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
2 el Olijfolie extra vierge
Meet hoe goed je eet
Groente225 g
Vitaliteit83 Punten
CO2eq1.345 g
Water60,7 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd in stukken en kook ze in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af, maar bewaar een beetje kookvocht. Zet afgedekt opzij.
Pluk de munt en mix of hak deze met een scheutje olijfolie, zout en peper. Gebruik hiervoor een vijzel, staafmixer of blender. Voeg eventueel een beetje postelein toe voor extra volume.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd klein. Spoel de doperwten in een zeef onder kraan en laat uitlekken. Verwarm de aardappels met de doperwten en appel (zonder het kookvocht) en laat afgedekt een paar minuten stomen op een laag vuur.
Stamp de aardappels samen met de doperwten, appel en een beetje kookvocht door elkaar tot een smeuïge stamppot en breng op smaak met peper en zout.
Was de postelein, verwijder eventuele worteltjes en snijd wat kleiner. Schep de postelein en de geraspte kaas door de warme puree zodat de kaas helemaal smelt. Of verdeel de geraspte kaas over de stamppot en serveer samen met de muntolie.
TIPJe kunt ook van een deel van de postelein olie maken en de munt in jouw thee stoppen.
II
Gemak staat vandaag hoog in het vaandel. Het meeste werk zit hem in het schillen van de aardappels, daarna kun je heel makkelijk de doperwten en de postelein erdoor heen stampen. Geraspte kaas eroverheen en de muntolie erbij (óf apart voor de critici) en je kunt direct aan tafel.