Ontdek jouw foodprint

Meet hoe goed je eet met Ekomenu.

Wat je eet heeft een grote impact op je eigen gezondheid, maar ook op de gezondheid van onze planeet. Wij bieden jou een lekker en future-proof menu dat je zelf samenstelt afhankelijk van jouw persoonlijke doelen en eetwensen.

Zodat jij, jouw gezin en toekomstige generaties kunnen blijven genieten van lekkere maaltijden.

no alt or title set in CMS
arrow-down

Waar ga jij deze week voor?

Bij je bestelling zie je jouw persoonlijke foodprint. Je ziet de impact van je maaltijden op Vitaliteit, CO2-uitstoot en schaars Waterverbruik. Met onze True Price berekening kun je zelf zien hoeveel échte kosten je bespaart!

next slide
previous slide

True Price

Wat je eet en hoe het geproduceerd is, beïnvloedt onze gezondheid en die van de aarde: bodem, klimaat, biodiversiteit. De verborgen kosten hiervan zie je niet op je kassabon, maar we betalen ze via belastingen en ziektekosten, of schuiven ze door naar onze kinderen. Daarom introduceert Ekomenu als eerste ter wereld de True Price op al haar recepten.

[object Object]
Waar ga jij deze week voor?

Ontdek in je weekmenu het True Price voordeel van je maaltijden. Per recept zie je de vergelijking met de gemiddelde nationale maaltijd. Om zoveel mogelijk maatschappelijke kosten te besparen, kies je die recepten met de grootste besparing.

Lees meer over de True Price

True Price voordeel = Groen Voordeel

Ekomenu bewijst keer op keer dat de duurzame keuze niet de duurste keuze is. Om onze abonnees te belonen introduceren wij Groen Voordeel. Een grotere bestelling zorgt voor een lagere True Price en de voordelen die wij daarmee behalen, delen wij samen met onze abonnees in de vorm van verschillende kortingen!

Lees meer over Groen Voordeel

Groen voordeel
no alt or title set in CMS

Jouw Groenteteller

Eet jij elke dag 300 gram groente? Met de Groenteteller dagen we je uit om nog meer te genieten van deze supersterren. Ontdek per recept hoeveel groenten jij méér eet in vergelijking tot een gemiddelde avondmaaltijd.

[object Object]
Jouw weekdoel

Ontdek in je account hoeveel groenten je per week met Ekomenu eet. Met de Groenteteller dagen we je uit om elke week 2100 gram groenten te eten, volgens een duurzaam en biologisch voedselpatroon. Dit betekent dat jouw eetgedrag bijdraagt aan een positieve foodprint door een lage milieubelasting en een gezond leven voor jezelf en toekomstige generaties.

Ervaar jouw foodprint

Biologische groenten zitten bomvol met vitamines, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft. Elke groente bevat weer andere voedingsstoffen. Door iedere dag lekker veel groente te eten, heb jij een lager risico op ziektes. Daarnaast hebben biologische groenten veel gezondheidsvoordelen.
We delen er hier een aantal maar eigenlijk is het te veel om op te noemen ;)

Boost je immuunsysteem

Gezonde spijsvertering

Ondersteunt afslanken

no alt or title set in CMS

Eet mee met de seizoenen

Elk seizoen heeft haar eigen groenten in de aanbieding. Bij Ekomenu eten we zo veel mogelijk mee met de seizoenen en zorgen we ervoor dat jij een grote variatie aan biologische groenten terugvindt in je weekmenu. Benieuwd welke biologische en onbespoten groenten nu in het seizoen zijn?

Vind jouw menu

no alt or title set in CMS

Jouw vitaliteit

Door lekker met ons mee te eten heb je een positieve invloed op jouw gezondheid! Ontdek nu hoeveel winst in vitaliteit jij kunt behalen met onze Vitaliteitscore.

[object Object]
Jouw weekdoel

Door altijd te kiezen voor veel biologische en onbespoten groenten en pure- en onbewerkte ingrediënten kun je winst behalen in gezonde levensjaren. Dit betekent dat je langer leeft terwijl je je fit en vitaal voelt.

Ervaar jouw foodprint

De Vitaliteitsscore is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de impact van voeding op ziekte en levensverwachting. We laten het aantal risicopunten zien dat je bespaart door met ons mee te eten. Hoe lager het aantal risicopunten, hoe lager de kans op ziekte. Dit bereik je door te kiezen voor veel biologische en onbespoten groenten, fruit, volkoren producten, noten, zaden en (kleine hoeveelheden) zuivel. En vermijd liever bewerkt vlees en te veel zout. 

De gemiddelde maaltijd van Ekomenu draagt bij aan een verlaagd risico van 22% op diabetes, hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker. Lekker bezig!

Wat kun jij doen voor meer vitaliteit? Met deze drie tips ben je al lekker bezig:

Puur en onbewerkt

Variatie

Biologisch

Biologische visfilet all'acqua pazza
no alt or title set in CMS

Jouw CO2-uitstoot

Wil jij eten met een positieve impact op jezelf en op de aarde? Ervaar hoeveel CO2-uitstoot jouw eten veroorzaakt en ga voor 45% minder uitstoot van broeikasgassen. Lekker future-proof!

Dat kan beter!
Op jaarbasis zorgt onze voeding voor 30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Per avondmaaltijd komt dit neer op 1690 gram CO2-uitstoot. En dit is allesbehalve future-proof. Maar gelukkig kunnen we hier wat aan veranderen!

[object Object]
Jouw weekdoel

Als we de Sustainable Development Goals willen halen, moeten we meer future-proof eten. Dit betekent een verminderde CO2-uitstoot van 45% vóór 2030. Je avondmaaltijd is dus future-proof, wanneer deze maximaal 930 gram CO2-uitstoot veroorzaakt. In je account zie je hoeveel uitstoot jouw maaltijden per week besparen. Daag jezelf uit en ga voor de maaltijden met de meeste CO2-besparing.

Ervaar jouw foodprint

Bij Ekomenu eten we biologisch, volgens de seizoenen en met focus op plantaardige en lokale producten. Vergeleken met een gemiddelde avondmaaltijd komen er bij onze maaltijden 46% minder broeikasgassen vrij. Vaak ligt de besparing zelfs hoger, vooral als je kiest voor een lekker vega(n) gerecht.

Ook onze menu’s bevatten af en toe recepten met een hogere uitstoot. Vind een goede balans, zodat jij op weekbasis geniet van een future-proof menu.

Drie tips voor minder CO2eq-uitstoot:

Eet op maat en via een korte-keten

Eet lekker biologisch

Kies vaker voor plantaardig

Ervaar jouw CO2 foodprint met Ekomenu

Wist je dat?

Als iedereen drie keer per week future-proof zou eten, behalen we dezelfde impact als wanneer er ⅙ minder auto’s zouden rijden. De voedselconsumptie van iedere Europeaan voegt per jaar namelijk 3 ton aan CO2-uitstoot toe aan de atmosfeer.

Hoeveel CO2-uitstoot bespaar jij deze week?

*Als we het over CO2-uitstoot hebben, bedoelen we de CO2-equivalent. Bestaande uit de gecombineerde uitstoot van stikstof, methaan en CO2.

no alt or title set in CMS

Jouw schaars water verbruik

Wist je dat 70% van al ons verse water nodig is voor voedselproductie? Dit moet een stuk minder worden, als we waterschaarste tegen willen gaan. Daarom laten we zien hoeveel schaars water nodig is voor jouw maaltijd.

Dat kan beter!
Op onze aarde is er genoeg vers water beschikbaar, maar dit is niet gelijk verdeeld. Vandaag leven er 633 miljoen mensen zonder toegang tot schoon water.

Ook in ons land wordt het risico op waterschaarste steeds groter door toenemende droogte. Landbouwgewassen moeten hierdoor bijvoorbeeld vaker worden besproeid. Je hebt zelf invloed op hoeveel water er voor jouw eten verbruikt wordt. Door een paar kleine aanpassingen in je voedselkeuzes kun je al een groot verschil maken.

[object Object]
Jouw weekdoel

Om waterschaarste tegen te gaan, moeten we 50% minder schaars water gebruiken. Dit betekent dat we per persoon niet 182 liter schaars water per dag gebruiken, maar 91 liter. Ontdek in je account hoeveel schaars water jij deze week bespaart met jouw maaltijden.

Ervaar jouw foodprint

Hoeveel schaars water nodig is voor jouw maaltijd, is afhankelijk van wat je eet en waar het vandaan komt. Voor een stuk vlees is meer water nodig dan een vega alternatief. Maar er zijn ook grote verschillen binnen productsoorten.

Wist je bijvoorbeeld dat een tomaat uit Nederland 13 liter schaars water kost en een tomaat uit Spanje wel 40 liter schaars water? Bij Ekomenu zetten we ons in voor een lagere water-foodprint, door te kiezen voor biologisch en voor zo veel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten.

Drie tips om jouw schaars water foodprint te verminderen:

Kies voor lokaal en van het seizoen

Eet lekker biologisch (daar heb je hem weer)

Voorkom voedselverspilling

Ervaar jouw Water foodprint met Ekomenu

Wereldwijde primeur

Sinds het voorjaar van 2022 laten we bij Ekomenu niet alleen de kosten zien op jouw digitale kassabon. We tonen ook de impact op gezondheid én het milieu. Onze klanten kunnen nu zelf invloed uitoefenen op hun foodprint, doordat we de hoeveelheid groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik volledig transparant maken. Op deze manier willen we mensen aansporen om meer groente te eten en vaker te kiezen voor puur, plantaardig en biologisch.

Lees hier het volledige persbericht

Ontdek de impact van jouw voeding met Ekomenu

Meer weten over onze impact?

We rekenen al onze recepten door voor zoveel mogelijk “impact indicatoren”. Omdat we onze recepten zo duurzaam en gezond mogelijk willen maken, maar ook omdat we deze impact graag met jou delen. Zodat jij ook ervaart hoe je zelf een positieve impact realiseert door lekker future-proof met ons mee te eten.

Maar hoe doen we dit precies? Het brein achter al deze data; ETNA (Environment True price Nutrition Assessment) berekent elke week hoe jouw maaltijden scoren op Vitaliteit, CO2eq-uitstoot en waterverbruik. Hoe dit precies uitgerekend wordt lees je in onderstaande rapport.

Download het rapport

Heb je vragen over jouw foodprint, onze bronnen of wil je meer informatie?

Mail Sophie via seggengoor@ekomenu.com

Eet je met ons mee?

Bestel nu jouw maaltijden en ontdek je foodprint met Mijn Persoonlijk Menu.

Start met bestellen