Yacon-komkommersalade

Met slavink en aardappelrösti

  • 35 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
0,5 biologische komkommer
200 gr biologische wortel
200 gr biologische yacon
500 gr biologische aardappels
1 biologische rode ui
0,5 biologische limoen
2 biologische slavinken
Biologische peterselie naar smaak

Zelf toevoegen
3 el olie om in te bakken
2 tl paprikapoeder
1 el bloem
2 el olijfolie extra vierge
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat melk (lactose) en gluten (tarwe)

Deze week een speciale knol op het menu: de yacon. Deze zoete en knapperige knollen komen oorspronkelijk uit de Andes, maar worden nu ook op kleine schaal in Nederland verbouwd. De smaak is heel verrassend en lijkt een beetje op die van papaja of zelfs meloen. Dankzij het hoge vochtgehalte (86-90% water) is de knol heel fris en - als je ‘m rauw eet - heeft ie een “crunchy bite”. Het vruchtvlees verkleurt snel, dus daarom gebruiken we limoensap om verkleuring tegen te gaan. 

Bereiding

  1. Pel en snipper de rode ui. Was de aardappels en rasp ze met een keukenmachine op een grove stand (of gebruik een rasp). Dep de aardappels droog met keukenpapier en strooi er wat bloem over.
  2. Verhit olie in een koekenpan met een antiaanbaklaag en fruit de rode ui 2 minuten. Voeg dan de aardappelrasp erbij en bak al omscheppend op een middelhoog vuur totdat het bruin kleurt (na circa 5 minuten). Druk de aardappelrasp dan een beetje aan met de achterkant van een lepel en laat het zachtjes 15 minuten bakken. Draai halverwege de rösti om m.b.v. een plat bord of een deksel en bak ook de andere zijde bruin. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
  3. Verhit olie (of roomboter als je dit lekkerder vindt) in een koekenpan. Bak de slavinken eerst aan op een hoog vuur. Temper dan het vuur en bak de slavinken in 8-10 minuten gaar.
  4. Pers ondertussen de limoen uit en doe het sap samen met olijfolie extra vierge in een kom. Schil de yacon, spoel goed schoon en snijd met een kaasschaaf in plakjes. Doe de yacon direct bij het limoensap om verkleuring tegen te gaan. Was en schaaf ook de komkommer en de wortel in dunne plakjes en leg het bovenop de yacon. Was en hak de peterselie klein (gebruik zoveel je lekker lijkt) en doe dit bij de groenten. Bestrooi met zout en peper en hussel alles goed door elkaar. Laat de smaken even intrekken.
  5. Serveer de slavinken met ernaast de aardappelrösti en de yacon-kokommersalade.

Tip:  Heb je geen keukenmachine of heb je weinig tijd? Dan kun je de aardappels ook 10 minuten koken en daarna nog 15 minuten opbakken. De yaconsalade is ook erg lekker – en nog spannender - met komijnpoeder.

Voedingswaarde per portie
802 kcal/ 65 gr koolhydraten/ 45 gr vet/ 36 gr eiwit/ 13 gr vezels

  Laden...