Welke groente kun je lokaal en biologisch eten in de winter?

Wil jij ook graag mee-eten met het seizoen? Daar kan Ekomenu je heel goed bij helpen. Want Ekomenu haalt het liefst seizoensgroente van dichtbij. Ook in de winter!

Haal het beste uit de koude maanden en laat je inspireren door de heerlijke smaken en mogelijkheden van wintergroenten. Ze zijn niet alleen goed voor jou, maar ook voor de planeet!

Bekijk de maaltijdboxen

biologische maaltijdzak
arrow-down

Wat zijn wintergroenten?

De winter is een seizoen vol comfort en gezelligheid, en wat past daar beter bij dan gerechten gemaakt met heerlijke wintergroenten? Wintergroenten zijn groenten die van nature goed gedijen in koude omstandigheden en vaak bestand zijn tegen vorst.

Denk aan stevige soorten zoals pompoen, spruitjes, knolselderij, pastinaak, schorseneren, rode kool, koolraap en pompoen. Ook wortels, prei en winterpostelein zijn typische voorbeelden van groenten die in dit seizoen volop beschikbaar zijn. Wil je weten welke wintergroenten er nog meer zijn? Check onze uitgebreide seizoenskalender.

Klik hier voor de seizoenskalender

no alt or title set in CMS

Nu in het seizoen, op ons menu

Nieuw: Nu nog meer receptkeuze

Kies vanaf januari uit maar liefst 35 compleet biologische gerechten!

Bekijk de menu's

Waarom moet je kiezen voor wintergroenten?

Eten uit het seizoen is goed voor jou en voor de natuur. Het zorgt voor een gevarieerd eetpatroon en dat heeft een positief effect op je lichaam. Groenten van het seizoen bevatten veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Als je dan ook nog kiest voor biologische groenten, dan ben je extra goed bezig! Deze groenten zijn puur, schoon en bevatten veel micronutriënten. Dat houdt je immuunsysteem ijzersterk! 

Het is eigenlijk best bijzonder dat wij het normaal vinden dat heel veel groenten altijd maar verkrijgbaar zijn. En dat wij nauwelijks nog weten welke groenten er op dit moment vlakbij worden geoogst. Groenten van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu, smaakvoller en vaak goedkoper. Wij zijn trots op onze biologische boeren die met veel passie hun producten verbouwen op een gezonde bodem

Bestel direct onze maaltijdbox

Ekomenu seizoensfoto winter

Alle pluspunten van seizoensgroente op een rijtje

1.     Seizoensgebonden en lokaal: Wintergroenten groeien in onze eigen regio’s, wat betekent dat ze niet over grote afstanden hoeven te worden vervoerd. Dit maakt ze niet alleen duurzamer, maar ook vaak verser. Door te kiezen voor deze wintergroenten ondersteun je daarnaast de lokale boeren.

2.     Rijk aan voedingsstoffen en smaak: Wintergroenten zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten en zijn goed voor je immuunsysteem. Boerenkool en koolraap bijvoorbeeld zijn vitamine C-bommetjes. En wortels zijn rijk aan bètacaroteen, wat goed is voor je ogen. Knolselderij bevat veel vezels en helpt je spijsvertering een handje. Door de korte transport- en opslagtijden blijven deze voedingsstoffen en de smaak ook nog eens beter behouden.

3.     Duurzaam en milieuvriendelijk: Wintergroenten gedijen in winterse omstandigheden en zijn van nature goed houdbaar. En omdat wintergroenten in de koude maanden niet in verwarmde kassen groeien, vraagt hun teelt vaak minder energie en water.

Klik hier voor het winter e-book

beebox_46

[object Object]

Ontvang gratis het winter e-book boordevol heerlijke recepten!

Wil jij deze winter genieten van de lekkerste, gezonde en duurzame gerechten? Laat je inspireren door ons winter e-book! Het staat bomvol makkelijke, voedzame en verrassende recepten die perfect passen bij het seizoen. Schrijf je nu in!

  • Comfort food met een gezonde twist

  • Winterse favorieten met seizoensgroenten

  • Handige tips voor een bewuste levensstijl

    Laat hieronder je e-mailadres achter en je ontvangt het e-book in je mail!

Gratis e-book!

Schrijf je nu in

Wintergroenten zijn veelzijdig in de keuken

Het receptenteam van Ekomenu ontwikkelt dagelijks nieuwe recepten en één van de belangrijkste uitgangspunten is het lokale groenten aanbod van dat moment. Seizoensgroenten zijn uiteraard dan het állerlekkerst en ongelooflijk veelzijdig. Wij kiezen altijd voor biologisch en vinden het belangrijk dat onze avondmaaltijden minimaal 250 gram groenten pp bevatten

Maak een dampende pan erwtensoep; een hartige ovenschotel met pompoen; een stamppot met spruitjes; of ga voor een bakplaat vol geroosterde groenten zoals zoals pastinaak, wortelpeterselie, aardpeer, bietjes … Scroll door ons winter e-book en laat je verrassen door de lekkerste recepten die de winter ons te bieden heeft!

Bekijk al onze recepten

biologische crunchy spruitjes

Seizoensgroente van biologische teelt

Biologische producten worden geproduceerd door boeren en telers die ervoor kiezen om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen. In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daarnaast zijn biologische landbouwbodems in staat om CO2 op te slaan.

Hierdoor komt er bij biologische gewassen 40% minder uitstoot vrij dan in de reguliere landbouw. Tot slot bevatten biologische bodems veel meer leven, ofwel biodiversiteit. Super goed voor de natuur én voor jouw lichaam! De term biologisch (Europees: EKO) is een wettelijk beschermde naam en houdt in dat het product aan strenge voorwaarden in de gehele keten moet voldoen.

Bekijk onze maaltijdboxen

Biologische seizoensgroente