Volkorenmacaroni carbonara

met prei en spekblokjes

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische ingrediënten
400 gr biologische prei
2 biologische eieren
170 gr biologische volkorenmacaroni
100 gr biologische gerookte spekblokjes
1 biologische knoflookteen

Zelf toevoegen
2 el bakolie
Zout en peper naar smaak
 

Allergenen
Bevat gluten (tarwe) en ei.

Carbonara is een Italiaanse saus die waarschijnlijk uit de regio Lazio komt. De saus wordt meestal gemaakt met relatief goedkope ingrediënten en is daarom begonnen als een armeluisgerecht. Deze populaire saus wordt tegenwoordig overal in Italië en ook vaak buiten Italië gegeten. Het heet 'carbonara' omdat het vroeger bereid werd door de vrouwen van de arbeiders, die in de Apennijnen hout verzamelden voor de fabricage van houtskool (carbonara is 'van de kolenbrandersvrouw').

Bereiding

  1. Breng water met zout aan de kook voor de pasta. Kook de pasta in 8 minuten beetgaar. Ga ondertussen verder met de volgende stap.

  2. Pel en hak de knoflook fijn. Snijd de prei in halve ringen en was deze grondig onder de kraan in een vergiet.

  3. Verhit een koekenpan met bakolie en bak de prei en knoflook 10 minuten op middelhoog vuur. Zet daarna het vuur laag en laat de prei met de deksel op de pan 5 minuten sudderen. Controleer af en toe of de prei niet verbrandt of uitdroogt en voeg zo nodig een kleine hoeveelheid water toe. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Giet de pasta af en vang een klein beetje kookvocht op. Roer de eieren met zout, veel peper en het kookvocht los in een kom en voeg de groenten en het eimengsel toe aan de pasta. Roer het snel door elkaar heen en laat de pasta met deksel op de pan 5 minuten rusten tot het ei gestold is. Schud af en toe de pan heen en weer om het eimengsel te verdelen, maar houd de deksel op de pan om te voorkomen dat de pasta afkoelt.

  5. Bak de spekjes in een droge koekenpan (knapperig of zacht, wat je lekker lijkt).

  6. Serveer de pasta carbonara met de gebakken spekjes.

 

Tip: Ook erg lekker met Parmezaanse kaas. Roer de kaas dan door de eieren, voordat je het eiermengsel in de pasta doet.

Voedingswaarde per portie
795 kcal/ 59 gr koolhydraten/ 51 gr vet/ 20 gr eiwit/ 8 gr vezels

  Laden...