Vergeten groentenpuree met gekarameliseerde rode ui,

kerstboompjes van romanesco en gepofte tomaatjes

Af te halen op 23-24 december

Biologische ingredienten
300 gr biologische Pastinaak
300 gr biologische Aardpeer
4 st biologische Rode ui
30 gr biologische Roomboter
2 takjes biologische Tijm
250 gr biologische Cherrytomaatjes
1 st biologische Romanesco

Zelf toevoegen
150 ml melk en/of kookvocht
Olijfolie extra vierge naar smaak 
Peper en zout naar smaak

Allergenen
Bevat melk (lactose). 

Voedingswaarde per persoon:
360 kcal/ 49 gr koolhydraten/ 10 gr vet/ 5 gr verzadigd vet/ 12 gr eiwitten/ 13 gr voedingsvezels

De groene ‘kerstboompjes’ (romanesco torentjes) met de rode gepofte tomaatjes geven je het ultieme kerstgevoel. De mousseline van vergeten groente bevat aardpeer en pastinaak. De nootachtige smaak van aardpeer en de zoete smaak van pastinaak passen uitstekend bij elkaar. Je kunt het gerecht als een puree serveren, maar door het ook nog eens door een zeef te ‘drukken’ krijg je een fluweelzachte mousseline.

Bereidingswijze

MOUSSELINE VAN VERGETEN GROENTE

  1. Schil en snijd de pastinaak en aardpeer in gelijke stukken van circa 3 cm.
  2. Kook de groente in circa 20 minuten gaar in water met een beetje zout. Giet het water af en laat droogstomen in de pan zonder deksel (bewaar wat kookvocht). Verwarm de melk in een steelpannetje. Pureer de pastinaak, de aardperen en melk met een pureestamper of staafmixer.
  3. Druk de massa met de bolle kant van een grote soeplepel door een zeef. Als het goed is, krijg je een smeuïge puree (een mousseline). Zo niet, voeg dan nog wat van het kookvocht toe. Proef en breng op smaak met versgemalen peper en zout.

GEKARAMELLISEERDE RODE UI

  1. Pel en snijd de rode ui in kwarten.
  2. Verwarm de roomboter in een koekenpan en fruit op een middelhoog vuur de uien – afgedekt – in 45 minuten helemaal zacht en geurig. Keer de uien regelmatig maar houd ze daarbij zoveel mogelijk heel.
  3. Ris de tijmblaadjes van de steeltjes en laat de tijmblaadjes de laatste 10 minuten mee pruttelen.

KERSTBOOMPJES VAN ROMANESCO MET GEPOFTE TOMAATJES

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en pers er de knoflook bovenuit. Leg de cherrytomaatjes in de ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Pof de tomaten in de oven tot de schilletjes gaan barsten (circa 25 minuten).
  2. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Was de romanesco en snijd de roosjes van de stronk. Schil en snijd de stronk in kleine blokjes. Leg de romanesco in het mandje van een stoompan en stoom de romanesco 5-7 minuten (of kook de romanesco in het water). Giet af en breng op smaak met zout en peper.
  Laden...