Stamppot waterkers

met een rundergehaktbal

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Levering 12-15 januari

Biologische ingrediënten
20 g biologische Rozijnen
300 g biologische Aardappels, Connect
300 g biologische Zoete aardappels
2 st biologische Rode ui
200 g biologisch Rundergehakt
100 g biologische Waterkers
Biologische Halfgedroogde tomaatjes naar smaak 

Zelf toevoegen
1 el Paneermeel
1 el Bakolie
Paprikapoeder naar smaak
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat rundvlees en gluten (tarwe).

In de zomer van 2016 richtte de aardappelziekte 'Phytophthora' veel schade aan in de biologische aardappelteelt. Aardappels zijn gevoelig voor deze schimmelziekte en goede, natuurlijke bestrijdingsmiddelen ontbreken. Tegenwoordig heeft de biologische sector nieuwe biologische aardappelrassen ontwikkeld die veel beter bestand zijn tegen deze schimmelziekte. De Connect aardappel is zo’n nieuw, sterk aardappelras. Deze aardappel heeft een mooie gele kleur en is vrij kruimig, dus uitstekend geschikt voor een lekker stamppotje.

Bereidingswijze
1. Laat de rozijnen 10 minuten wellen in lauw water, giet daarna het water af.
2. Breng water aan de kook voor de aardappels en zoete aardappels. Schil de aardappels en zoete aardappels, snijd klein en kook ze in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang het kookvocht op.
3. Pel en snijd de rode ui in halve ringen. Halveer de gedroogde tomaatjes.
4. Meng het gehakt met paneermeel, paprikapoeder, zout en peper (of gehaktkruiden). Knijp het vocht uit de rozijnen en kneed ze door het gehaktmengsel. Vorm met je handen gehaktballen (1 grote of 2 kleine per persoon). Verwarm bakolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen en de rode uien gaar in circa 20 minuten. Schud de pan regelmatig zodat de gehaktballen rondom bruin kleuren.
5. Breng een kleine hoeveelheid water aan de kook voor de waterkers. Giet kokend water over de waterkers, spoel daarna direct af met koud water om het gaarproces te stoppen. Laat uitlekken en snijd klein. Stamp de aardappels en zoete aardappels met wat kookvocht (of warme melk) tot een smeuïge puree. Roer de waterkers en de helft van de gedroogde tomaatjes erdoor en garneer met de rest van de gedroogde tomaatjes. Heerlijk met een gehaktbal en de rode uien ernaast.

Tip
Het is ook erg lekker om wat mosterd of roomboter door de puree te roeren.

Voedingswaarden
683 kcal/ 81 g koolhydraten/ 25 g vet/ 28 g eiwit/ 11 g vezels

  Laden...