Smashed potatoes met groene kool

en gebakken katenspek

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

 

Levering 9 - 14 december

Biologische Ingrediënten
400 gr biologische groene kool
2 biologische  uien
1 biologische  knoflookteen
600 gr biologische aardappels, krieltjes
150 gr biologische katenspek 

Zelf toevoegen
1 el bakolie
3 el olijfolie extra vierge
Paprikapoeder naar smaak
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat selderij

Vandaag gaan we crispy smashed potatoes maken, echt een eenvoudig en superlekker recept. Het idee is dat je de aardappels eerst kookt, dan platdrukt en tenslotte krokant bakt in een hete oven. Je kunt ze op smaak brengen met alles wat je maar lekker vindt. 

Bereiding

  1. Breng water met zout aan de kook. Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was en boen de aardappels en snijd de lelijke plekjes weg (je hoeft ze niet te schillen). Kook de aardappels in 15 minuten gaar, giet het water af en laat uitdampen.
  2. Pel en snipper de ui fijn. Snijd de groene kool in vieren en dan in reepjes.
  3. Stort de aardappels op de bakplaat en druk/smash ze met een vork of een stamper tot ze openbarsten en behoorlijk plat zijn, of uit elkaar vallen. Druppel er royaal de olijfolie over en breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Hussel alles goed door elkaar en en bak de aardappels krokant in de oven (circa 15 minuten). Zet eventueel de laatste minuut de ovengrill aan.
  4. Verhit ondertussen een koekenpan zonder bakolie en bak de reepjes katenspek krokant. Haal het spek uit de pan en bewaar voor later.
  5. Verhit bakolie in dezelfde koekenpan en bak de uien 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna de groene kool toe en roerbak 5-10 minuten, tot de kool slinkt en enigszins zacht wordt. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
  6. Serveer de knapperige smashed potatoes met de groene kool en uitgebakken katenspek.

Tip: Strooi rozemarijn of tijm over de aardappels voordat ze de oven in gaan. Je keuken gaat er heerlijk van ruiken.

Voedingswaarde per portie
782 kcal/ 61 gr koolhydraten/ 45 gr vet/ 22 gr eiwit/ 14 gr vezels

  Laden...