Risotto met verschillende groenten en spekjes

met bleekselderij, wortel en ui

  • 40 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten        
1 biologische bleekselderij
200 gr biologische wortels
1 biologische gele paprika
2 biologische knoflooktenen
120 gr biologische spekjes
130 biologische risotto rijst
75 gr biologische kaas
1 biologische groentebouillontablet

Zelf toevoegen
25 gr roomboter            
600 ml water                 
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat melk (lactose)

Een perfecte risotto begint bij de keuze van de juiste rijst. Niet iedere rijst is geschikt om risotto van te maken. Een goede risotto is geurig, smeuïg, hartig en romig, maar heeft tegelijkertijd ook een 'bite'. Is je risotto klaar en heb je nog wat tijd over? Zet dan afgedekt even opzij en laat de smaken goed intrekken. De risotto wordt er nog lekkerder van.

Bereiding

  1. Breng water aan de kook en los hierin de bouillon op. Pel en snipper de knoflook. Schrap de wortels en snijd in kleine stukken. Smelt de helft van de roomboter in een braadpan (pan met dikke bodem) en fruit hierin de knoflook gedurende 2 minuten. Was de risottorijst in een vergiet, laat uitlekken en bak de rijst samen met de wortel 2 minuten mee in de boter. Roer goed door.
  2. Schenk een flinke scheut bouillon bij de rijst en laat de rijst - met de deksel schuin op de pan - de bouillon opnemen. Roer regelmatig. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen en de risottorijst beetgaar is. Dit duurt circa 25 minuten. Zet eventueel het vuur wat hoger als de risotto te vochtig blijft, of voeg wat water toe als de risotto te droog is.
  3. Was intussen de bleekselderijstengels en snijd in halvemaantjes. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukken.
  4. Bak de spekreepjes zonder olie in een koekenpan of wok bruin en knapperig. Schep dan uit de pan en zet even opzij. Roerbak in het bakvet van de spekjes de bleekselderij met de paprika op een hoog vuur totdat de paprika enigszins gaat verkleuren. Voeg eventueel wat extra olie toe. 
  5. Rasp de helft van de Parmezaanse kaas over de risotto.
  6. Als de risotto gaar is - hij mag lekker smeuïg zijn - schep je er de spekjes, de gebakken groenten, de helft van de kaas en de rest van de roomboter door. Proef en breng eventueel verder op smaak met versgemalen peper.
  7. Serveer de risotto in diepe borden en bestrooi met de rest van de kaas.

Tip: Je kunt de gebakken bleekselderij en paprika ook in een aparte schaal op tafel serveren. Dan schept iedereen zelf zijn groenten over de risotto. Ook erg lekker.

Voedingswaarde per portie
879 kcal/ 30 gr koolhydraten/ 69 gr vet/ 28 gr eiwit/ 5 gr vezels

  Laden...