Breng water aan de kook voor de zoete aardappels. Schil de zoete aardappels, snijd klein en kook in 15 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang en deel van het kookvocht op.
Breng water aan de kook voor de sperziebonen. Was de sperziebonen, snijd de puntjes eraf en snijd in stukken. Kook de sperziebonen in 5-10 minuten beetgaar en giet daarna het water af.
Pel de ui en snijd klein. Pel de knoflook en snijd fijn. Verhit bakolie in een koekenpan en bak het vegan gehakt samen met de ui en knoflook.
Verhit bakolie in een andere koekenpan en bak de salieblaadjes knapperig. Hak de walnoten grof. Heb je een glutenallergie? Spoel de walnoten dan eerst af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen.
Stamp de zoete aardappels met een scheutje kookvocht tot een puree. Meng de sperziebonen en het vegan gehaktmengsel erdoorheen. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat nootmuskaat. Garneer de stampot met de walnoten en gebakken salieblaadjes.
TIPJe kunt de zoete aardappels ook in de oven poffen in plaats van koken. Verwarm ze dan 40 minuten in een voorverwarmde oven van 220 ºC.
II
Deze zoete aardappelstamppot met knapperige sperziebonen, verse salie en walnoten is een tikje zoet. Maar de ui, knoflook en het vegetarisch gehakt vormen een ideale hartige tegenhanger.
'In samenwerking met De Hippe Vegetariër'