2 g KalfssaucijzenHerkomst: ecofields - ekomenu maatwerk
1 st CourgetteHerkomst: Peeters
250 g CherrytomaatjesHerkomst: balcon de nijar
1 st Knoflookteen
2 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
Zelf toevoegen
1 el Olijfolie extra vierge
1 el Bakolie
Meet hoe goed je eet
Voorbereiding (25 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de cherrytomaatjes op de beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie extra vierge. Bak ze in ongeveer 20 minuten zacht en rimpelig in de voorverwarmde oven.
Breng water aan de kook voor de zoete aardappels. Schil de zoete aardappels, snijd klein en kook in 10-15 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang het kookvocht op.
Was de romaanse sla en snijd klein. Pel de ui en knoflook. Snijd de ui in halve ringen. Was de courgette en snijd in blokjes. Verwarm bakolie in een koekenpan en bak de saucijzen in 10 minuten gaar. Voeg de ui toe en bak 2-3 minuten mee. Knijp de knoflook erboven uit, voeg de courgetteblokjes toe en bak ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur.
Stamp de zoete aardappels met een pureestamper, voeg een beetje kookvocht toe voor een lekkere smeuïge puree. Schep de courgette, ui en de helft van de romaanse sla erdoor.
Serveer de stamppot met de saucijzen. Garneer met de gepofte cherrytomaatjes en de rest van de romaanse sla.
TIPHet is ook erg lekker om wat mosterd door de puree te roeren.
II
Als we alleen de voedingswaarden van de zoete en normale aardappel met elkaar vergelijken, zijn de verschillen minimaal. Vooral de hoeveelheid koolhydraten is bijna hetzelfde. Echter, in zoete aardappel zitten bijna 2 keer zoveel voedingsvezels. Hierdoor worden de koolhydraten veel langzamer opgenomen, wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel zeer langzaam stijgt en zeer langzaam daalt. Zoete aardappels veroorzaken dus geen pieken in de bloedsuikerspiegel en belemmeren de vetverbranding niet.