Breng water aan de kook voor de zoete aardappels. Was en schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Kook de zoete aardappels in 5-8 minuten beetgaar. Giet daarna het water af (vang eventueel wat van het kookvocht op).
Verwijder het steeltje van de jalapeño peper. Halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en hak fijn. Pel en snipper de ui.
Verhit bakolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en de helft van de jalapeño peper (bewaar de andere helft voor de garnering). Voeg de zoete aardappelblokjes, tomatenblokjes en cajunkruiden toe. Breng aan de kook, temper dan het vuur en stoof met de deksel op de pan 15 minuten op een laag vuur gaar. Schep regelmatig om. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe als de chili te droog wordt.
Verhit bakolie in een koekenpan. Bak de chipolataworstjes in 7 minuten rondom gaar.
Spoel de zwarte bonen in een vergiet af onder de kraan. Voeg de zwarte bonen de laatste 5 minuten toe aan de zoete aardappelchili. Snijd intussen de verse koriander fijn.
Verdeel de zoete aardappelchili over de borden en bestrooi met de verse koriander en de rest van de jalapeño peper. Serveer de chipolataworstjes ernaast.
TIPOok erg lekker met plakjes avocado of komkommer.
II
Vandaag stoppen we wat extra pit in deze chili. Het groen van de jalapeño peper kleurt mooi bij het oranje van de zoete aardappel. Capsaïcine is het stofje wat de pepers zo pittig maakt. Hoe meer capsaïcine er in het pepertje zit, hoe pittiger deze is. Houd je niet zo van pit? Verwijder dan de zaadjes.