Witlof ovenschotel

Witlof ovenschotel met walnoten en vegan mozzarella

| 585 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

Nog geen reviews
Vegetarisch, Variatie, Vegan
Tarwe
Mais
Gluten
Noten
Peulvruchten

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
 • 80 g Vegan kaas mozzarellaHerkomst: vegan deli
 • 2 st UiHerkomst: TVA Organics
 • 3 st WitlofHerkomst: Puur Origine
 • 25 g WalnotenHerkomst: ekomenu maatwerk 50 g oud
 • 0.5 st AppelHerkomst: konijn

Zelf toevoegen

 • snufje Zout en peper
 • 2 el Bakolie

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente310 g

Voorbereiding (35 min)

Klik regel om deze af te strepen
 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Breng twee pannen met water aan de kook.
 2. Was de aardappels, snijd klein en kook in 15 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat uitdampen.
 3. Snijd de onderkant van het witlof af en snijd de krop in de lengte doormidden (of grote exemplaren in tweeën of vieren). Kook de witlof in 5 minuten beetgaar. Giet vervolgens het water af en laat in een vergiet zoveel mogelijk vocht eruit lopen (vang desgewenst het kookvocht op voor de aardappelpuree).
 4. Pel de ui en snijd in halve ringen. Was de appel, verwijder het klokhuis en rasp of snijd in dunne plakjes. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de ui op een laag vuur lichtbruin.
 5. Stamp de aardappels met wat kookvocht tot een puree. Schep de puree in de ovenschaal en maak vervolgens een laag met gebakken ui en en appel. Leg de witlof daarbovenop. Verdeel tenslotte de vegan mozzarella erover en plaats de witlofschotel 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zet aan het eind nog 2 minuten de grillstand aan.
 6. Rooster intussen de walnoten in een droge koekenpan. Was en snijd de verse bieslook klein. Garneer het gerecht met de walnoten en bieslook.
TIPHoud je niet zo van de bittere smaak van witlof? Probeer deze dan eens te wokken. Door het roerbakken in de wok keert de bittere smaak zich enigszins om naar zoet, waardoor ook kinderen het vaak heel lekker vinden.

II

Witlof is het hele jaar door verkrijgbaar van Nederlandse bodem. In Nederland eten we circa 3 kilo witlof per persoon per jaar. In België, de bakermat van de witlof, is dat ruim 2 keer zoveel. Wist je dat witlof in twee fasen geteeld wordt? Eerst laat de teler witlofplanten groeien op de akker. Dan zijn het planten met grote groene bladeren en een bruin-witte wortel. Wanneer deze planten worden geoogst, worden de bladeren als veevoer gebruikt en de wortels naast elkaar in bakken aarde of water geplaatst. Deze bakken komen in donkere ruimten te staan. Uit deze wortels groeien weer nieuwe blaadjes in de vorm van kropjes. Dat is de witlof! Witlof blijft zo mooi wit, omdat ze in het donker uitgroeit.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie585 kcal
Koolhydraten77 g
Suiker16 g
Vet23 g
Verzadigd vet8 g
Eiwit12 g
Vezels11 g
Zout0.55 g

Allergenen informatie

Tarwe
Mais
Gluten
Noten
Peulvruchten