Breng een pan met water aan de kook. Kook de pompoenblokjes in 15 minuten zacht. Giet daarna het water af en pureer met een staafmixer tot een stevige, gladde puree (of gebruik een pureestamper). Druppel wat olijfolie erdoor en schep de pompoenpuree alvast in een ovenschaal.
Breng intussen nog een pan met water aan de kook. Snijd de witlof in de lengte doormidden (of grote exemplaren in vieren). Kook de witlof 8-10 minuten. Giet vervolgens het water af en laat in een vergiet zoveel mogelijk vocht eruit lopen (verwijder eventueel de kern van de witlof).
Pel en snipper de ui. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Verwarm roomboter (of olie) in een bakpan en bak de ui samen met de appelplakjes op een laag vuur gedurende 5 minuten. Verdeel de ui en appel plakjes over de pompoenpuree.
Wikkel de ham om de witlof, leg de rolletjes naast elkaar bovenop de pompoenpuree en strooi de geraspte kaas erover. Zet de witlofschotel circa 10 minuten in de voorverwarmde oven en zet aan het eind 2 minuten de grillstand aan. De kaas krijgt hierdoor een mooi goudbruin kleurtje.
TIPHoud je niet zo van de bittere smaak van witlof? Probeer deze dan eens te wokken. Door het roerbakken in de wok keert de bittere smaak zich enigszins om naar zoet, waardoor ook kinderen het vaak heel lekker vinden.
II
Witlof is het hele jaar bij ons verkrijgbaar. In Nederland eten we circa 3 kilo witlof per persoon per jaar. In België, de bakermat van de witlof, is dat ruim 2 keer zoveel. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Het is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. De krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Tegenwoordig smaakt de witlof veel minder bitter dan vroeger. Tip: bewaar de witlof op een donkere en koele plek, licht kan namelijk ervoor zorgen dat de witlof verkleurd.