Breng water aan de kook voor de aardappels en zoete aardappels. Was of schil de aardappels en zoete aardappels, snijd klein en kook ze in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang een beetje kookvocht op.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verwarm bakolie in een braadpan en karamelliseer de ui op een laag vuur (circa 10-15 minuten).
Verhit bakolie in een koekenpan en bak de chipolata worstjes lichtbruin en gaar (circa 8 minuten).
Was de tomaat en snijd klein. Verwijder de worteltjes van de waterkers, was grondig in een vergiet onder de kraan en laat uitlekken. Snijd de waterkers klein. Stamp de aardappels en zoete aardappels met wat kookvocht tot een smeuïge puree. Roer de waterkers en tomaat erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de waterkers stamppot met de gekaramelliseerde ui en de chipolata.
TIPHet is ook erg lekker om wat mosterd door de puree te roeren.
II
In deze stamppot is de vrij onbekende bladgroente waterkers verwerkt. De smaak van waterkers is licht pittig en kruidig. Meestal wordt waterkers als salade gegeten, maar het is ook lekker in de soep, rauw in de stamppot of als een salsa met vlees. Waterkers is rijk aan ijzer, calcium, jodium, vitamine A, B en C.