75 g Blauwschimmelkaas - oudHerkomst: bastiaansen koe
25 g WalnotenHerkomst: ekomenu maatwerk 50 g oud
0.5 st Groene eikenbladslaHerkomst: Biogarden
2 st WitlofHerkomst: Puur Origine
1 st Knoflookteen
400 g Zoete aardappelsHerkomst: Solid
1 st PeerHerkomst: biofruit - triumph peer art 575
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
0.5 el Olijfolie extra vierge
50 ml Yoghurt
1 el Bakolie
Meet hoe goed je eet
Groente325 g
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng water aan de kook voor de zoete aardappels. Schil de zoete aardappels, snijd in stukken en kook in circa 15 minuten gaar. Controleer de gaarheid door met een vork erin te prikken. Giet daarna het water af en laat uitdampen.
Verwijder de onderkant van de witlof en snijd in de lengte in vieren. Verwarm bakolie in een koekenpan en bak de witlof op een middelhoog vuur rondom bruin. Zet het vuur laag en laat afgedekt nog 10-15 minuten rustig karamelliseren.
Was intussen de sla en droog in een slacentrifuge of met een schone theedoek. Snijd de sla klein of houd de bladeren heel. Was de peer (schillen hoeft niet) en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in partjes en verwarm kort met de witlof mee.
Heb een glutenallergie? Spoel de walnoten af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen. Hak de walnoten klein en rooster in een droge koekenpan lichtbruin. Snijd de blauwschimmelkaas in stukken. Maak een dressing door yoghurt te mengen met olijfolie extra vierge, zout en peper. Knijp de knoflook erboven uit.
Spreid de sla uit over een royale schaal. Schik de zoete aardappels, witlof, peer en blauwschimmelkaas erop. Schenk de dressing erover en garneer met de geroosterde walnoten.
TIPHet is ook erg lekker om het sap van een mandarijn of sinaasappel over de witlof uit te knijpen. Voeg eventueel wat groene kruiden toe aan de yoghurtdressing.
II
De klassieke combinatie van gekaramelliseerde witlof - peer - walnoot - blauwschimmelkaas is een match made in heaven! Door het op een bedje te leggen van sla en aan te vullen met zoete aardappels is dit een heerlijk voedzaam gerecht.