Verwarm de oven voor op 170 °C. Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren in 10 minuten gaar. Spoel daarna de eieren onder de koude kraan en pel ze.
Pel de ui en snijd in partjes. Kneed het gehakt met mosterd, zout en peper (of gehaktkruiden) en verdeel het in gelijke porties. Rol per persoon 1 gehaktbal, leg de bal in je hand en duw er een kuiltje in, ter grootte van een ei. Leg een hardgekookt ei in het kuiltje en kneed voorzichtig het vlees eromheen (met vochtige handen). Druk de gehaktbal goed aan en rol het vlees door je handen totdat het ei naadloos zit ingepakt.
Verhit olie (of roomboter als je dat lekkerder vindt) in een bakpan of braadpan en bak de vogelnestjes samen met de ui rondom lichtbruin. Zet daarna de pan in de oven en laat nog 15 minuten garen (of leg de vogelnestjes voorzichtig in een ovenschaal).
Breng een pan met een klein laagje water aan de kook voor de wortels en broccoli. Schil de wortels en snijd in plakjes. Snijd de roosjes van de broccoli en de stronk in dobbelsteentjes. Kook of stoom in 10 minuten beetgaar. Doe de alfafa in een zeef giet het kokende water van de broccoli en wortels erover. Spoel de alfafa daarna direct onder de koude kraan zodat het gaarproces stopt.
Snijd met een vlijmscherp mes elke gehaktbal doormidden en leg de helften op een bord. Serveer de wortels en broccoli ernaast en garneer met de alfafa.
TIPWil je de oven niet gebruiken? Bak dan de vogelnestjes op een laag vuur gaar in een afgedekte braadpan.
II
Het is weer lente en de vogels zijn alweer druk in de weer met het maken van een vogelnestje. Daarom gaan wij ook aan de slag met onze eigen vogelnestjes van gehakt, met daarin verstopt een hardgekookt eitje. Het klassieke vogelnestje wordt in de frituur klaargemaakt, maar wij bakken het liever in de pan of in de oven.