Breng water aan de kook voor de aardappels en eieren. Was of schil de aardappels, snijd in stukken en kook samen met de eieren 10 minuten. Giet daarna het water af en laat de aardappels uitdampen. Spoel de eieren onder de koude kraan en pel ze.
Kneed het gehakt met zout en peper (of gehaktkruiden). Rol per persoon 1 gehaktbal, leg de bal in je hand en duw een kuiltje erin ter grootte van een ei. Leg een hardgekookt ei in het kuiltje en kneed voorzichtig het vlees eromheen (met vochtige handen). Druk de gehaktbal goed aan en rol het vlees door je handen totdat het ei naadloos zit ingepakt. Verhit olie in een bakpan of braadpan en bak de vogelnestjes rondom lichtbruin op een middelhoog vuur. Zet de pan in de oven en laat nog 15 minuten garen.
Pel de ui en snijd in partjes. Verhit olie in een bakpan en fruit de ui 2 minuten. Voeg de voorgekookte aardappels toe en bak – al omscheppend – op een middelhoog vuur in 10-15 minuten krokant en goudbruin. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
Breng intussen een pan met een klein laagje water aan de kook. Snijd de roosjes van de broccoli en de stronk in blokjes. Kook of stoom in 8-10 minuten beetgaar. Doe de alfalfa in een zeef en giet het kokende water van de broccoli erover. Spoel daarna direct af onder de koude kraan zodat gaarproces stopt.
Snijd met een vlijmscherp mes elke gehaktbal doormidden en leg de helften op het bord. Serveer de gebakken aardappels en broccoli ernaast. Garneer met de alfafa.
TIPJe kunt de aardappels ook in de oven bereiden. Snijd ze dan in kleine stukken, leg ze in een ovenschaal en sprenkel olijfolie erover. Bak de aardappels in 30 minuten gaar.
II
Het is weer lente en de vogels zijn alweer druk in de weer met het maken van een vogelnestje. Daarom gaan wij ook aan de slag met onze eigen vogelnestjes van gehakt, met daarin verstopt een hardgekookt eitje. Het klassieke vogelnestje wordt in de frituur klaargemaakt, maar wij bakken het liever in de pan of in de oven.