500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
1 st RomatomaatHerkomst: Solid
350 g Seitan in marinadeHerkomst: machandal
1 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
1 st VenkelHerkomst: Biosikelia
2 st Little gemHerkomst: G's
Zelf toevoegen
2 el (Balsamico)azijn
2 el Olijfolie
0.5 el Mosterd
1 el Ketchup
snufje Peper
Meet hoe goed je eet
Groente260 g
Vitaliteit68 Punten
CO2eq756 g
Water15 l
Voorbereiding (45 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water aan de kook. Was of schil de aardappels en halveer ze. Was de venkel, verwijder de harde kern en snijd in stukken (bewaar wat venkelgroen). Kook de aardappels en venkel 10 minuten, giet daarna het water af en laat even uitdampen.
Breng een pan met water aan de kook. Pel en snipper de ui heel fijn. Laat de seitan uitlekken in een zeef en snijd nog fijner. Dompel de tomaat 30 seconden in kokendheet water, verwijder het velletje en de zaden. Snijd het vruchtvlees klein. Meng de ui, tomaat en seitan met ketchup, mosterd, olijfolie en peper.
Snijd de voorgekookte aardappels in plakjes of blokjes. Verhit olie in een bakpan en bak de aardappels bruin en knapperig.
Snijd de voorgekookte venkel klein en breng op smaak met groene kruiden, zout en peper en heel klein gesneden venkelgroen.
Was de little gem en snijd in kwarten. Verhit olie in een bakpan (of grillpan) en bak de little gem op alle snijvlakken in 2-3 minuten lichtbruin. Het is lekker als de sla nog knapperig is. Druppel een beetje balsamicoazijn erover.
Maak het tartaartje op met behulp van een kookring (of een rond schaaltje). Leg de kookring op het bord. Maak eerst een laag met de venkel, druk goed aan. Schep daarna het seitanmengsel erop, druk aan en verwijder voorzichtig de kookring. Heerlijk met de gebakken aardappels en little gem.
TIPDe vegan steak tartare is ook erg lekker met stukjes appel.
II
Seitan is een heerlijk eiwitrijk alternatief voor vegetariërs en veganisten. Het is gemaakt van tarwe-eiwit, en dit zorgt voor een hoog eiwitgehalte en een vleesachtige structuur. Je kunt het bakken en stoven en is daarom zowel in roerbakgerechten als stoofschotels erg lekker. Wij maken er vandaag een tartaar van. De seitan die we gebruiken is al heerlijk gemarineerd.
'In samenwerking met Lisa Steltenpool'