Pel de ui en snijd in partjes. Snijd de paksoi in repen en houd daarbij het wit en groen gescheiden. Was grondig onder de kraan.
Verhit bakolie in een wok of braadpan en fruit de ui 2 minuten. Doe het wit van de paksoi en de khao soi kruidenpasta erbij, blus af met de kokosmelk en het water en breng aan de kook (bewaar een beetje van de knapperige paksoi om op het allerlaatst toe te voegen). Temper vervolgens het vuur.
Voeg de volkoren mie-noodles toe en laat nog 8 minuten zachtjes meekoken. Voeg de laatste 5 minuten het groene paksoi blad erbij. Voeg eventueel een scheutje water toe.
Breng water aan de kook voor de taugé. Was de taugé in een zeef onder de kraan en blancheer door kokend water erover te gieten. Spoel daarna direct koud af zodat het gaarproces stopt.
Laat de tofu uitlekken en snijd in blokjes of reepjes. Verhit bakolie in een koekenpan en roerbak de tofu enkele minuten op een hoog vuur.
Serveer de soep in mooie kommen, strooi de tofu erover en garneer met de taugé.
TIPOok erg lekker met limoensap, rode peper en verse koriander of vers citroenblad.
II
Deze zoet-pittige kokossoep komt oorspronkelijk uit Chiang Mai (Noord-Thailand). De noodles, groenten en tofu zorgen ervoor dat het een complete maaltijdsoep is. Khao soi wordt traditioneel met eetstokjes gegeten. Durf jij dat aan?