Glutenvrij, Lekker snel, Lactosevrij, Gezin, 9 maanden, Afvallen, Variatie, Seizoen
VarkenNoten
Biologische ingrediënten
1 pers.2 pers.3 pers.4 pers.
150 g PosteleinHerkomst: Aurora
1 bosje BosuiHerkomst: Van Oers
100 g SpekreepjesHerkomst: st hendrick 100 g
150 g WortelHerkomst: Greenorganics
600 g Aardappels, kruimigHerkomst: de eerste
25 g AmandelschaafselHerkomst: Horizon
Zelf toevoegen
snufje Peper
1 el Bakolie
Meet hoe goed je eet
Vitaliteit71 Punten
CO2eq858 g
Water68,9 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng water aan de kook voor de aardappels en wortels. Was de aardappels en snijd klein. Schil de wortels en snijd in stukjes. Kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op.
Verhit intussen bakolie in een koekenpan en bak hierin de spekreepjes knapperig. Was de bosui en snijd in ringetjes. Verwijder de worteltjes van de postelein, was ze in een vergiet onder de kraan en laat goed uitlekken. Halveer ze eventueel.
Stamp de aardappels en wortels met een pureestamper en voeg eventueel wat kookvocht toe. Zet de puree op een laag vuur en schep de postelein erdoor (houd eventueel wat postelein achter voor garnering).
Schep de bosui en spekjes door de puree en breng op smaak met peper. Garneer met het amandelschaafsel. Heb je een glutenallergie? Was het amandelschaafsel dan eerst onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen.
TIPJe kunt de bosui ook opbakken in plaats van rauw door de stamppot verwerken. Ook erg lekker met zongedroogde tomaatjes en een beetje mosterd.
II
In sommige delen van de wereld wordt postelein gezien als onkruid en in andere delen als groente. Het is natuurlijk geen onkruid, van alle bladgroente heeft postelein zelfs de hoogste hoeveelheid omega-3 vetzuren en is daarnaast ook rijk aan vitamine C en verschillende mineralen. Postelein is een paar dagen vers te houden in de groentela van je koelkast.