Breng water aan de kook voor de volkoren basmatirijst. Schil de kurkuma en rasp deze fijn (let op: kurkuma geeft erg af aan je handen). Kook de rijst in 10 minuten gaar. Spoel daarna koud af, doe in een kom en meng de kurkuma door de rijst.
Meng de sojasaus, citroensap en paprikapoeder in een kommetje. Pel de knoflook en pers erboven uit.
Pel en snipper de ui. Snijd de tempeh in reepjes. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de ui samen met de tempeh voor 5 minuten. Voeg de laatste minuut het sojamengsel toe en bak mee.
Schil en rasp de wortels. Snijd de radijsjes los van het blad. Was ze en snijd vervolgens in plakjes of in kwarten. Doe de wortels samen met de radijsjes in een grote kom.
Vul een schaal met lauwwarm water. Week hierin de rijstvellen om de beurt voor ongeveer 30 seconden en leg deze op een schone plank. Leg in het midden van elk vel een beetje kurkumarijst, een lepel met de rauwkost, ui en een paar reepjes tempeh. Vouw het rijstvel over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol op. Heb je nog wat saus over? Serveer deze dan ernaast.
TIPOok erg lekker met rode chilisaus.
II
Vandaag eten we spring rolls. Deze leuke gekleurde pakketjes zijn een feest om te maken en je kunt eindeloos variëren met de vulling. We maken vandaag in een handomdraai een lekkere verantwoorde Aziatische snack met wortel, radijs, tempeh, ui, knoflook en kurkumarijst. Een volledige maaltijd, maar dan opgerold in rijstpapier.