Breng water aan de kook voor de volkoren basmatirijst. Spoel de rijst in een zeef af onder de kraan en kook in 12 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat de rijst afkoelen op een plat bord of een platte schaal.
Schil de wortel en snijd in blokjes. Verwarm bakolie in een grote koekenpan of wok en roerbak de wortels samen met de nasigroenten op een hoog vuur. Schep regelmatig om en breng op smaak met komijnpoeder en eventueel met peper.
Verhit bakolie in een andere koekenpan en roerbak de volkoren basmatirijst met de sojasaus op een middelhoog vuur. Schep of schud de rijst regelmatig om. Laat de adukibonen uitlekken in een zeef en spoel af onder de kraan. Bak ze met de rijst mee.
Verwarm de satésaus in een steelpan en voeg de melk (of water) toe. Gebruik net zoveel vocht, totdat je een mooie gladde saus krijgt.
Roer de gebakken rijst, bonen en groenten door elkaar. Serveer met de satésaus.
TIPOok lekker met zwarte bonen door de nasi.
II
Nasi goreng is een gerecht dat iedereen wel kent. Vaak simpelweg nasi genoemd, wat eigenlijk alleen 'rijst' betekent. Nasi goreng betekent 'gebakken rijst'. Bij ons wordt nasi goreng als avondmaaltijd gegeten. In Indonesië eten ze het vaak als ontbijt, gemaakt met restjes van de vorige dag. Dankzij de voorgesneden nasigroenten staat dit gerecht razendsnel op tafel.