Pel en snipper de ui. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukjes of reepjes. Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan.
Verhit olie in een grote bakpan en bak de ui circa 2 minuten. Voeg de paprika toe en bak in 5-10 minuten zacht. Roer regelmatig door. Bak dan de tomatenpuree zachtjes mee.
Was intussen de tomaten en pureer ze met een blender of keukenmachine tot een saus (of snijd in kleine stukjes). Pers de knoflook erbovenuit en breng verder op smaak met komijnpoeder, zout en chilipeper.
Doe de gepureerde tomaten en kikkererwten in de pan. Laat het groentemengsel 5 minuten stoven en roer regelmatig door. Indien het mengsel te droog wordt, kun je eventueel een klein scheutje water toevoegen.
Maak holtes in het groentemengsel en breek boven iedere holte een ei. Probeer daarbij de dooiers zoveel mogelijk heel te houden. Lukt dat niet, geen nood want de smaak blijft hetzelfde. Doe een deksel op de pan en laat het ei-groentemengsel 10 minuten op een laag vuur pruttelen, totdat de eieren zijn gestold.
Bestrooi de shakshuka voor het serveren met de zadenmix. Breng op smaak met olijfolie extra vierge, zout en peper (heb je een glutenallergie? Spoel de zadenmix dan eerst onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen).
TIPOok heel erg lekker met verse peterselie.
II
Shakshuka is een eenpansgerecht uit Noord-Afrika en is op verschillende manieren te bereiden, maar eieren, komijn, ui, tomaten en paprika vormen vrijwel altijd de basis. De eieren worden langzaam gepocheerd in een pittige saus van tomaten met komijn, aangevuld met diverse groenten. Het hele gerecht kan in slechts één pan gemaakt worden.