200 g RundergehaktHerkomst: ekomenu maatwerk 200 gram
2 st Knoflookteen
Zelf toevoegen
el Nootmuskaat
1 el Tamarisaus
2 el Bakolie
snufje Peper
Meet hoe goed je eet
Groente265 g
Voorbereiding (35 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Breng water aan de kook voor de aardappels. Was de aardappels en snijd in stukken. Kook in 15 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op.
Snijd de savooiekool klein en was in een vergiet onder de kraan. Laat goed uitlekken. Pel de ui en snijd in stukken. Pel de knoflook.
Verhit bakolie in een ruime koekenpan of braadpan en bak de ui 2 met het gehakt rul. Voeg dan de groene kool toe en bak al omscheppend totdat de kool slinkt. Blus af met tamarisaus, pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met peper. Schep de savooikool in een ovenschaal.
Stamp de aardappels samen met het kookvocht tot een puree. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat. Schep de puree op het gehakt-savooiekoolmengsel en strooi de geraspte kaas erover. Plaats de ovenschotel nog 10 minuten in de voorverwarmde oven zodat de kaas smelt. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan voor een knapperige korst.
TIPHet is ook erg lekker om champignons met de kool mee te bakken.
II
Savooiekool (of groene kool) zit boordevol vitamine K en vitamine C. Verder bevat kool ook veel foliumzuur en vitamine A. Naast het feit dat savooiekool gezond is, heeft kool ook een genezende werking. Van oudsher worden koolbladeren op wonden gelegd. Het blad zou het genezingsproces van de (schaaf)wond, schram of blauwe plek kunnen versnellen.