Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Was de rode kool en snijd in dunne reepjes. Was de appel en rasp grof. Kook de rode kool in 20-25 minuten gaar. Kook de laatste 5 minuten de appelrasp mee. Giet daarna het water af.
Breng een andere pan met een laagje water aan de kook. Schil de pastinaak en snijd klein. Kook de pastinaak in 10-15 minuten gaar. Giet daarna het water af, vang wat kookvocht op en stamp fijn met een pureestamper. Voeg de geraspte kaas en eventueel een scheutje kookvocht toe.
Pel en snipper intussen de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Meng het lamsgehakt met de ui, knoflook, kaneelpoeder, zout en peper. Draai kleine balletjes van het gehaktmengsel.
Verhit olie in een bakpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en gaar.
Serveer de lamsgehaktballetjes met de rode kool en pastinaakpuree.
TIPLekker met wat tijm door de pastinaakpuree.
II
Rode kool is een van de oudste koolsoorten. De kool is stevig, rond en heeft dieppaarse, glanzende bladeren, die stevig en knapperig aanvoelen. De paarse kleur van rode kool wordt veroorzaakt door een natuurlijke kleurstof. Rode kool behoudt zijn mooie kleur beter wanneer bij het koken citroensap of azijn aan het water wordt toegevoegd. We gebruiken vandaag - lekker makkelijk - voorgesneden rode kool, aangevuld met een pot gekookte biologische rode kool.