Spoel de kikkererwten af onder de kraan, laat uitlekken in een vergiet en dep droog met keukenpapier. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de kikkererwten op een hoog vuur voor ongeveer 2 minuten. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en (chili)peper. Zet het vuur laag en bak de kikkererwten op een laag vuur krokant in 25-30 minuten. Schud de pan regelmatig.
Breng water in een grote pan aan de kook voor de aardappels en rode bieten. Was of schil de aardappels en snijd klein. Snijd de rode bieten in grove stukken. Kook de aardappels en bieten in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang een beetje kookvocht op.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de uienringen totdat ze lichtbruin zijn.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukken. Stamp de aardappels met de bieten tot een mooie roze stamppot. Voeg een scheutje kookvocht toe om een smeuïge stamppot te maken. Doe de appel en Italiaanse kruiden erbij. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot met de kikkererwten croutons en uien.
TIPOok lekker met gefrituurde uitjes.
II
Al eens bieten in een stamppot geprobeerd? Ze geven de stamppot een zalig lichtzoete draai en een prachtige kleur. Rode bieten zijn nu volop verkrijgbaar en naast het koken kun je nog veel meer met deze lekkere groente. Je kunt ze roosteren, in een salade eten, door een hummus pureren, soep ervan koken of een stamppot ervan maken. In combinatie met appel is het een heerlijke zoet-frisse stamppot.