0.5 st Groentebouillontablet, zoutarmHerkomst: your organic nature
90 g OntbijtspekHerkomst: st. hendrick
175 g CherrytomatenHerkomst: proef
400 g TuinbonenHerkomst: Peeters
130 g RisottorijstHerkomst: yon
2 st Knoflookteen
2 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
Zelf toevoegen
1 el Bakolie
500 ml Water
snufje Peper
Meet hoe goed je eet
Vitaliteit79 Punten
CO2eq1.063 g
Water26,7 l
Voorbereiding (35 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de tomaatjes en snijd in kwarten. Leg ze op de bakplaat en rooster circa 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze bruin en rimpelig zijn.
Breng het water aan de kook en verkruimel het bouillontablet hier boven uit. Was de bleekselderij, verwijder de onderkant en de harde nerven en snijd in dunne halvemaantjes.
Verwarm olie in een ruime pan met een dikke bodem. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Fruit de ui en knoflook 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de risottorijst en bleekselderij toe en bak 2 minuten mee. Blus vervolgens af met de helft van de bouillon en laat op een middelhoog vuur pruttelen. Na circa 10 minuten is de bouillon opgenomen en kun je de rest van de bouillon beetje bij beetje toevoegen. Roer regelmatig zodat de risotto niet aanbrandt. Het resultaat mag lekker smeuïg zijn.
Haal intussen de tuinbonen uit de peulen. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook en kook (of stoom) de tuinbonen in 5-8 minuten beetgaar (tuinbonen blijven mooi groen als je aan het kookwater een scheutje melk toevoegt). Giet daarna het water af.
Snijd de ontbijtspek in reepjes en bak in een droge bakpan krokant.
Schep de tuinbonen en het ontbijtspek de laatste 2 minuten door de risotto. Proef en breng op smaak met peper. Verdeel de cherrytomaatjes over de risotto. Buon appetito!
TIPOok erg lekker met geraspte Parmezaanse kaas of met basilicumpesto.
II
Zet je partner of je kinderen aan het werk om de boontjes te doppen, dat scheelt flink wat voorbereidingstijd en het is gewoon een ontzettend leuk klusje. Weet je waarom de tuinboontjes worden gekookt met een scheutje melk? De melk in het kookwater zorgt ervoor dat de lichtgroene velletjes zacht worden. Tuinbonen zijn in juni en juli van Nederlandse en Belgische bodem beschikbaar.