Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Was of schil de aardappels, snijd in dunne plakken en kook 5-10 minuten. Giet daarna het water af en laat even afkoelen.
Was de courgette, aubergine en tomaat. Pel de ui. Snijd alles in hele dunne plakjes. Verhit olie in een bakpan en bak de aubergine- en courgetteplakjes op een middelhoog vuur zacht en goudbruin. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Laat vervolgens een beetje afkoelen.
Pel de knoflook. Doe de witte bonen in tomatensaus in een kom en pers de knoflook erboven uit.
Leg de groenteplakjes (aubergine, courgette en tomaat), plakjes aardappel en de ui dakpansgewijs in een ovenschaal en verdeel de bonen in tomatensaus erover. Schud de schaal heen en weer zodat de saus zich goed verspreid. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met de tijm en vegan Parmezaan. Plaats de schaal nog circa 15 minuten in de voorverwarmde oven.
TIPVoor de snelle variant, snijd je alle ingrediënten klein. Bak alles in een braadpan gedurende 10 minuten en voeg de witte bonen in tomatensaus toe. Laat nog eens 10 minuten afgedekt pruttelen en strooi op het laatst de vegan kaas erover.
II
Ratatouille is een klassiek Frans gerecht uit de omgeving van Nice. Voor het maken van ratatouille zijn verschillende methoden bekend. Door de film 'Ratatouille' is het gerecht razend populair geworden bij jong en oud. In de film wordt de ratatouille prachtig dakpansgewijs geserveerd. Omdat we dit vandaag ook gaan doen, kost dit gerecht iets meer bereidingstijd dan gebruikelijk. Wil je liever een snelle variant, dan kun je de ingrediënten in kleine stukjes snijden en in een braadpan bereiden. Bon appétit! Tip: haal de aubergine uit de zak en bewaar deze buiten de koelkast.