500 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
300 g Zoete bataatHerkomst: Solid
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
1 el Bakolie
1 el Olijfolie
Meet hoe goed je eet
Groente250 g
Vitaliteit60 Punten
CO2eq2.592 g
Water56,1 l
Voorbereiding (35 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was of schil de zoete bataat en snijd in kleine blokjes. Doe in een kom en hussel olijfolie, peper en zout erdoor. Spreid uit over de bakplaat en plaats gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bataat gaar is en bruin kleurt. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
Breng intussen een pan met water aan de kook voor de aardappels. Was (of schil) de aardappels, snijd klein en kook ze in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang het kookvocht op.
Verwijder de worteltjes van de raapstelen. Was ze onder de kraan en snijd klein (circa 2 cm).
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de kalfschipolata en ui bruin op een hoog vuur. Blus af met een scheutje water en laat afgedekt nog 5-10 minuten garen.
Stamp de aardappels met wat kookvocht tot een smeuïge puree. Roer de raapstelen erdoor en garneer met de geroosterde zoete bataat. Heerlijk met de kalfschipolata en gebakken uienringen ernaast.
TIPWil je de oven niet gebruiken? Kook de zoete aardappels dan met de gewone aardappels mee en stamp er een puree van. Ook erg lekker met pittige mosterd.
II
Vandaag op het menu een kleurrijke stamppot met raapstelen en zoete bataat. Raapstelen zijn de groene blaadjes van de meiknol. Ze zijn erg gezond, want alleen al vanwege de vitamines zouden raapstelen een imagoboost verdienen. Deze vergeten groente is namelijk rijk aan vitamine B en C. Naast de nodige vitamines bevatten raapstelen net als spinazie veel ijzer. Dankzij de vitamine C in raapstelen wordt het ijzer beter opgenomen.