Breng een pan met een klein laagje water aan de kook voor de sperziebonen. Was de sperziebonen, snijd de puntjes eraf en halveer ze. Kook (of stoom) de sperziebonen in 8-10 minuten beetgaar. Giet daarna het water af en spoel ze af onder de koude kraan.
Schil de raapjes en rasp ze in je keukenmachine of met een mandoline of handrasp. Pel en snipper de ui. Was de sla en snijd klein. Laat goed uitlekken in een vergiet (of gebruik een sla centrifuge). Was de tomaat en snijd klein.
Pel de knoflook. Roer de mayonaise en yoghurt door elkaar en pers de knoflook erbovenuit.
Doe alle groenten in een slakom en meng de saus erdoor. Breng op smaak met olijfolie extra vierge en peper.
Verhit bakolie in een koekenpan en bak de hamburgers lichtbruin en gaar op een middelhoog vuur. Serveer de hamburgers met de salade ernaast.
TIPLekker met verse peterselie.
II
Rapen zijn witte of wit met roze knolletjes. Het is een kruising tussen kool en koolraap. De raapjes hebben een bijzonder milde en fijne smaak. Uitstekend geschikt om rauw te eten of gekookt in groenteschotels, stamppot, soep of salades.