600 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
250 g CherrytomaatjesHerkomst: balcon de nijar
Zelf toevoegen
snufje Zout en (chili)peper
2 el Bakolie
Meet hoe goed je eet
Vitaliteit68 Punten
CO2eq602 g
Water16,4 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Was de cherrytomaatjes en halveer ze. Leg de tomaatjes in een ovenschaal met het snijvlak naar boven. Rooster ze ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze rimpelig zijn en vocht afgeven.
Breng water aan de kook voor de aardappels. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op.
Snijd de prei in ringen en spoel de ringen in een vergiet grondig af onder de kraan. Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de ui en prei in 8-10 minuten zacht. Schep het daarna bij de aardappels.
Verhit opnieuw olie in een bakpan en roerbak het vegan gehakt 3 minuten. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
Stamp de aardappels, prei en ui fijn met een pureestamper. Voeg wat kookvocht toe voor een smeuïge stamppot. Roer daarna het vegan gehakt erdoorheen. Breng op smaak met (chili)peper en zout.
Serveer de prei stamppot op mooie borden en garneer met de geroosterde cherrytomaatjes.
TIPVoeg eventueel wat mosterd toe voor extra pit in de stamppot. Wil je de oven niet gebruiken? Dan kun je de tomaatjes ook bakken in een pan.
II
Met stamppot kun je eindeloos variëren. Eigenlijk kun je met elke groente wel een stamppot maken. Vandaag maken we een lekkere stamppot met prei. Prei is familie van de knoflook en ui en is onder andere goed voor hart- en bloedvaten. Weetje: wil je weten of je prei al gaar is? Proef dan altijd een groen stukje. Het witte deel van de prei is altijd eerder gaar dan het groene deel.