Verwarm de oven voor op 180 ºC. Was de cherrytomaten en halveer ze. Leg de tomaatjes met het snijvlak naar boven in en ovenschaal. Rooster ze ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze rimpelig zijn en vocht afgeven.
Breng een pan met water aan de kook voor de knolselderij. Schil de knolselderij en snijd klein. Kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op.
Snijd de prei in ringen en spoel in een zeef onder de kraan. Snijd de ui in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de ui en prei in 8-10 minuten zacht.
Bak intussen het gehakt in een droge bakpan rul. Breng op smaak met de gehaktkruiden.
Voeg de ui en prei toe aan de pan met de knolselderij en stamp alles fijn met een pureestamper. Voeg eventueel wat kookvocht toe voor een smeuïge stamppot. Roer daarna het gehakt erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.
Garneer de prei-knolselderij stamppot met de geroosterde cherrytomaatjes.
TIPVoeg eventueel wat mosterd toe voor wat meer pit in de stamppot. Wil je de oven niet gebruiken? Dan kun je de tomaatjes ook bakken in een pan.
II
Met stamppot kun je eindeloos variëren. Eigenlijk kun je met elke groente wel een stamppot maken. Vandaag maken we een lekkere stamppot met prei en knolselderij. Prei is familie van de knoflook en ui en is onder andere goed voor hart- en bloedvaten. Weetje: wil je weten of je prei al gaar is? Proef dan altijd een groen stukje. Het witte deel van de prei is altijd eerder gaar dan het groene deel.