200 g Witte kool, gesnedenHerkomst: lepelaar snijderij
0.5 g Coeur de boeuf tomaatHerkomst: Frank de koning
150 g Portabella
1 st UiHerkomst: TVA Organics
2 st Knoflookteen
300 g WortelsHerkomst: Greenorganics
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
el (appel)azijn
1 el Bakolie
3 ml Yoghurt
1 el Mayonaise
Meet hoe goed je eet
Groente405 g
Vitaliteit77 Punten
CO2eq559 g
Water12,3 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Was en schil de wortels en rasp ze vervolgens. Heb je een glutenallergie? Spoel de rozijnen af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen. Doe de witte kool en wortels bij elkaar in een grote kom en meng de rozijnen erdoorheen.
Maak een dressing met de helft van de mayonaise, de helft van de yoghurt en de (appel)azijn. Voeg de dressing toe aan de wortels en witte kool en meng goed door elkaar. Breng eventueel op smaak met zout en peper. De koolsla is het lekkerste als je het nog even laat koelen in de koelkast.
Maak intussen de knoflookmayonaise. Pel de knoflook en snijd deze heel fijn. Meng de knoflook door de andere helft van de mayonaise en yoghurt. Breng op smaak met peper. Zet de knoflookmayonaise opzij.
Pel de ui en snijd in ringen. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de kalfsburgers op een middelhoog vuur bruin (circa 5 minuten per kant). Bak de uienringen de laatste 5 minuten mee met de hamburgers.
Veeg de portabella's schoon, besmeer met bakolie en gril de portabella's aan beide kanten 5 minuten in een grillpan (of gebruik een koekenpan). Breng op smaak met peper.
Was en snijd de tomaat in dikke plakken. Haal de portabella’s uit de pan en beleg deze met de hamburger, tomatenplakken en verdeel wat knoflooksaus erover. Eindig met de gebakken uienringen. Serveer de portabella-hamburger met de koolsla.
TIPJe kunt de mayonaise ook helemaal vervangen door yoghurt of kwark voor een slankere versie. De 'coleslaw' is ook lekker met een frisse, geraspte appel.
II
Hamburgers op het menu, lekker! De frisse en knapperige 'coleslaw' maakt het gerecht helemaal af. Van oorsprong is 'coleslaw' geen Amerikaans gerecht. Hollandse immigranten brachten het recept ooit mee naar de VS. Daar werd het razendpopulair en sindsdien ontbreekt koolsla (coleslaw) bij geen enkele Amerikaanse barbecue.