Verwarm de oven voor op 220 ºC. Spreid het bladerdeeg uit over de bakplaat en bak alvast 5 minuten onderin de voorverwarmde oven.
Laat de zuurkool heel goed uitlekken in een zeef. Pel de ui en snijd in ringen. Was de appel en snijd in dunne plakjes (of stukjes). Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein.
Bestrijk het voorgebakken bladerdeeg losjes met de helft van de zure room en verdeel hierover de uitgelekte zuurkool, ui, paprika en appel. Strooi de kaas erover.
Schuif de plaattaart in de voorverwarmde oven en bak nog 20 minuten. Houd de oven wel goed in de gaten en verkort of verleng zo nodig de baktijd totdat de plaattaart helemaal naar je zin is (goudbruine bovenkant en krokante bodem).
Doe de overgebleven zure room in een bakje. Pel de knoflook en pers erboven uit. Klop goed los en breng op smaak met peper. Haal de plaattaart uit de oven en druppel de zure room erover.
TIPOok erg lekker met peer in plaats van appel.
II
Plaattaarten… We love them! Je neemt een lap deeg en je kunt er vervolgens alles op doen wat je zelf lekker vindt. Wij maken er vandaag eentje met zuurkool en appel. Onze zuurkool wordt gemaakt door Kramer en Zonen. Bij dit familiebedrijf wordt al vijf generaties kool verwerkt van eigen land. Door de zuurkool te combineren met appel en als pizza te bakken is het een heerlijke combinatie voor groot en klein!