Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de pastinaak en snijd klein. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein.
Verhit olie in een bakpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de pastinaak, de helft van de paprika en een scheutje water (of bouillon) toe en laat de groenten afgedekt 15 minuten stoven op een laag vuur.
Spoel de witte bonen in een zeef onder de kraan en schep samen met de overgebleven paprika bij de pastinaak. Verwarm nog 5 minuten mee en breng op smaak met tijm, zout en peper.
Snijd of scheur de makreelfilet in stukken en verdeel over de pastinaak-bonenstoof.
TIPDe groentestoof is ook heel erg lekker met een scheutje witte wijn en verse peterselie.
II
De belasting betalen met pastinaken? Ja, zo ging dat aan het begin van onze jaartelling, in elk geval bij de Romeinse keizer Tiberius. In het jaar 43 vielen de Romeinen Brittannië binnen en brachten het zoete wortelgewas met zich mee. Pastinaak is familie van de winterwortel. De smaak is wel heel anders: het is een mengeling van knolselderij, peterselie en anijs.