Was de komkommer en schaaf in lange linten (of snijd in dunne plakjes). Meng met azijn en zout en zet in de koelkast tot nader gebruik.
Snijd de chorizo spacebar in dunne plakjes. Bak de plakjes krokant in een droge koekenpan. Schep uit de pan en zet afgedekt opzij.
Pel en snipper intussen de ui. Was de radicchio en snijd in dunne reepjes. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de ui en radicchio op een middelhoog vuur zacht.
Breng intussen water aan de kook voor de volkoren fusilli. Kook de pasta in 8 minuten beetgaar. Giet daarna het water af en vang een deel van het kookvocht op. Schep de notenpesto en een scheutje kookvocht door de pasta en meng de radicchio en ui erdoor. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Serveer de pasta radicchio met de gebakken chorizo spacebar plakjes en serveer met de frisse komkommersalade.
TIPOok lekker om met pijnboompitjes te garneren.
II
In Italië vind je radicchio in allerlei vormen en maten. Bij ons kom je meestal de ronde kropjes tegen: de radicchio di chioggia. Deze soort wordt ook vaak gebruikt in slamelanges. Vandaag wordt deze geserveerd met een notenpesto en vegetarische chorizo.