Pel en snipper de ui. Spoel de parelgort in een zeef onder de kraan en laat goed uitlekken. Bereid de bouillon door het tablet op te lossen in water.
Verwarm de roomboter in een pan met een dikke bodem en fruit de ui glazig. Roer de parelgort erdoor en bak al omscheppend tot de korrels glanzen. Schenk de groentebouillon erbij en laat de gort zachtjes pruttelen tot het vocht bijna verdampt is (circa 20-25 minuten). Roer regelmatig.
Snijd de bietjes heel klein en verwarm ze halverwege met de parelgort mee (bewaar wat bietjes om er het gerecht mee te garneren). De parelgort moet de smeuigheid van een risotto hebben.
Dep intussen de kabeljauw droog met keukenpapier. Verwarm bakolie (of roomboter als je dat lekkerder vindt) in een kleine koekenpan en bak de kabeljauw in 8-10 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper.
Was de sla en verdeel de slablaadjes over de borden. Schep de rode bietenrisotto erop en beleg met de kabeljauw.
TIPOok erg lekker met doperwten.
II
Parelgort is gepelde gerst die geslepen is tot een gladde, ronde korrel. Je kunt van alles ermee maken. Het kan in de soep, als risotto, in een salade en zelfs als toetje. De smaak is vrij neutraal, dus er valt veel mee te experimenteren. We koken de parelgort als een risotto in groentebouillon, voor een lekkere, hartige smaak. De gort mag een stevige 'bite' hebben.