Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels (ook de zoete aardappels). Schil de aardappels, snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af (vang wat kookvocht op).
Pel en snipper de ui. Was de paksoi en snijd in repen (houd het witte en groene deel van elkaar gescheiden). Breng een klein laagje water aan de kook voor de taugé. Doe de taugé in een zeef en spoel kokend water erover. Spoel daarna direct af onder de koude kraan zodat het gaarproces stopt.
Verhit bakolie in een wok of grote koekenpan en roerbak de ui en het witte deel van de paksoi 5 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de taugé en het groene deel van de paksoi toe en roerbak nog 1 minuut mee. Breng op smaak met sojasaus.
Verwarm bakolie in een andere koekenpan en bak de cashew-zwarte bonenburger aan weerszijden bruin en gaar.
Stamp de aardappels met wat kookvocht tot een smeuïge puree en schep de gewokte paksoi, ui en taugé erdoor. Breng op smaak met peper. Serveer de paksoi stamppot met de cashew-zwarte bonenburger. Garneer met cashewnoten.
TIPOok erg lekker met een kleingesneden paprika.
II
Paksoi is een koolsoort uit Azië, met knapperige witte of groene stelen en donkergroene bladeren. In tegenstelling tot andere koolsoorten heeft paksoi een vrij neutrale smaak. Vanwege de aangename knapperigheid en milde smaak is deze groente in de Aziatische keuken heel populair, maar ook in Nederland en België vind je paksoi steeds vaker op het menu. En terecht: niet alleen is deze groente zeer gezond, maar ook is paksoi veelzijdig genoeg om zowel in exotische roerbakschotels als in stamppotten te verwerken.