Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Snijd de prei in ringen en was grondig in een zeef onder de kraan. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Was de tomaat en snijd klein.
Verhit olie in een bakpan en bak de ui, prei en paprika 5 minuten. Doe de tomaat erbij en zet het vuur laag.
Spoel de doperwten in een zeef onder de kraan. Voeg toe aan het groentenmengsel en laat 8-10 minuten zachtjes bakken op een laag vuur.
Snijd de chorizo in reepjes. Verhit olie in een bakpan en bak de chorizo krokant. Bak de bloemkoolrijst de laatste 2 minuten mee. Pers de knoflook erbovenuit. Proef en breng eventueel op smaak met zout en (chili)peper.
Serveer de bloemkoolrijst met de chorizo en het groentenmengsel.
TIPOok heel erg lekker met een citroenpartje of een verse rode peper voor meer pit.
II
Paella is oorspronkelijk een Valenciaans gerecht. In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis, veelal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie. Je kunt eindeloos variëren met vis en schaal- en schelpdieren, maar ook is paella erg lekker met stukjes kip, tomaten, paprika, doperwten, snijbonen, witte bonen etc. Van deze Spaanse klassieker maken we vandaag een koolhydraatarme variant met bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst.