Ovenschotel met knolselderij

Ovenschotel met knolselderij en vegan gehakt

| 864 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

Nog geen reviews
Vegan, Vegetarisch, Lactosevrij, Glutenvrij
Lupine
Selderij
Sojabonen

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 2 el NootmuskaatHerkomst: het blauwe huis
  • 180 g Vegan gehaktHerkomst: Prolatere
  • 2 st Knoflookteen
  • 400 g Aardappel, vastkokendHerkomst: waog
  • 1 st Knolselderij met loofHerkomst: Huybrechts
  • 50 g Vegan geraspte kaasHerkomst: veggie filata

Zelf toevoegen

  • snufje (chili)Peper
  • 2 el Bakolie

Meet hoe goed je eet

Voorbereiding (40 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Breng een grote pan met water aan de kook. Verwijder het loof, schil de knolselderij, halveer deze en snijd in hele dunne plakjes. Schil ook de aardappels en snijd in dunne plakjes. Kook de knolselderij en aardappels voor 10 minuten voor. Pel de knoflook en pers erbovenuit. Giet daarna het water af.
  3. Verhit olie in een bakpan en bak het vegan gehakt rul. Breng op smaak met (chili)peper.
  4. Vet een ovenschaal in en verspreid het vegan gehakt over de bodem. Leg dan de aardappel- en knolselderijplakjes in de ovenschaal (dat kan netjes dakpansgewijs, maar het mag ook rommelig) en breng op smaak met nootmuskaat en peper.
  5. Strooi de vegan kaas erover en bak de gratin in 15-20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
TIPHet loof van een biologische knolselderij kun je prima eten. Snijd klein, bak het kort op en verwerk het door je gratin (of serveer ernaast).

II

Vandaag een hoofdrol voor knolselderij in deze gratin. Knolselderij is een goede vervanger voor aardappels. De knol is voedzamer, bevat veel minder koolhydraten dan aardappels en heeft diverse gezonde eigenschappen. Zo bevat knolselderij veel magnesium, calcium en kalium. Magnesium zorgt voor de opname van calcium in het bloed, calcium kan het hormonale systeem een zetje geven om vet af te breken en kalium heeft een positieve invloed op de bloeddruk. Verder is knolselderij vochtafdrijvend. Het stimuleert de nieren om meer gifstoffen uit het lichaam af te voeren.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie864 kcal
Koolhydraten54 g
Suiker3 g
Vet44 g
Verzadigd vet15 g
Eiwit54 g
Vezels15 g
Zout2.6 g

Allergenen informatie

Lupine
Selderij
Sojabonen