Was de pompoen en halveer met een scherp mes (schillen hoeft niet). Lepel de draderige binnenkant en pitten eruit en snijd in kleine blokjes van 1-2 cm. Verwijder de worteltjes van de winterpostelein. Was de winterpostelein en laat goed uitlekken in een zeef. Pel en snijd de ui in grove stukken. Pel en snipper de knoflook.
Verhit olie in een bakpan of wok en fruit de ui en knoflook 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de pompoen toe en roerbak op een hoog vuur zodat de pompoen een beetje kleurt. Zet het vuur lager, voeg een scheutje water toe en stoof de pompoen afgedekt in 15-20 minuten gaar.
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de orzo in circa 10 minuten (beet)gaar.
Verhit een droge bakpan en bak de spekblokjes knapperig.
Proef of de orzo gaar is en giet het water af. Schep de orzo, de gebakken spekblokjes en de helft van de postelein bij de pompoen. Proef en breng op smaak met zout, peper en een scheutje extra vierge olijfolie.
Serveer de orzo met de overgebleven winterpostelein erop of ernaast.
TIPOok lekker met geraspte wortel.
II
Winterpostelein zijn sappige blaadjes op steeltjes met een friszure smaak. Broos, smakelijk en vitaminerijk. Winterpostelein is een heerlijke groente die je in de reguliere winkels niet vaak tegenkomt. Als teler moet je er namelijk dicht op zitten. Onze biologische winterpostelein wordt geleverd door Michel Boon en wordt geteeld in onverwarmde kassen. Het is een duurzaam bladgewas want het groeit bij lage temperatuur met weinig licht.