Halveer de avocado, verwijder de pit en haal het vruchtvlees eruit met een lepel. Prak de avocado met een vork en doe in een kom. Pel en snipper de helft van de ui en roer dit erdoor. Pel de knoflook en pers erboven uit. Voeg citroensap zout en peper toe naar smaak.
Snijd de helft van de tomaat in blokjes en de andere helft in plakjes. Roer de tomatenblokjes door de guacamole en zet opzij.
Pel overgebleven ui en snijd in ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de hamburgers met de uienringen op een middelhoog vuur bruin en gaar (circa 5 minuten per kant).
Veeg de portabella’s schoon met een keukenpapiertje en verwijder de steeltjes. Besprenkel met olie en bak de portabella’s eerst met de lamellen naar boven circa 2 minuten. Draai de portabella’s voorzichtig om en laat op de binnenzijde nog eens 5 minuten bakken.
Snijd de jalapeño in plakjes. Haal de portabella’s uit de pan en beleg deze met de hamburgers, plakjes tomaat en een schep guacamole. Maak af met de pittige jalapeño.
TIPLekker met verse koriander.
II
KOOLHYDRAATBEWUST Avocado is een klein wonder van de natuur. Het zit bomvol vitaminen en essentiële vetzuren. Er zijn veel lekkere manieren om avocado klaar te maken en te eten. Natuurlijk als basis voor guacamole maar ook op brood met een beetje olijfolie, limoensap en zeezout. Door een salade of in een soep of smoothie is avocado ook erg lekker. Let op: bewaar de avocado op je fruitschaal, zodat deze verder kan rijpen.