170 g Volkoren macaroniHerkomst: ekomenu maatwerk 170 g
70 g PancettaHerkomst: Fumagalli
3 st WitlofHerkomst: Puur Origine
1 st Knoflookteen
65 ml Crème fraîcheHerkomst: Weerribben Zuivel
2 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
5 g Verse dragonHerkomst: forc
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
1 el Honing
1 el Bakolie
Meet hoe goed je eet
Groente220 g
Vitaliteit81 Punten
CO2eq1.219 g
Water37,2 l
Voorbereiding (25 min)
Klik regel om deze af te strepen
Pel de ui en knoflook. Snijd de ui in partjes of halve ringen en snijd de knoflook heel fijn. Snijd de onderkant van de witlof stronken en in de lengte in vieren (of grote exemplaren in zessen). Verwijder de harde kern.
Bak de pancetta in een droge bakpan knapperig. Schep vervolgens uit de pan en zet opzij.
Doe wat extra olie in dezelfde pan (of roomboter als je dat lekkerder vindt) en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de witlof en honing toe en bak 2 minuten op een hoog vuur. Zet dan het vuur laag en bak afgedekt 15 minuten. Draai de witlof regelmatig om.
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook voor de volkoren macaroni. Kook de macaroni in 7-8 minuten al dente en giet daarna het water af.
Snijd de helft van de krokante pancetta en de helft van de dragon klein en doe samen met de crème fraîche bij de witlof. Verwarm nog 2 minuten mee, proef en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel wat water bij de saus als deze te dik is.
Verdeel de volkoren macaroni over de borden en schep de witlof-roomsaus erover. Garneer met de overgebleven pancetta en verse dragon.
TIPJe kunt de witlof samen met de crème fraîche pureren met je staafmixer en dan als een saus door de macaroni verwerken.
II
Vandaag op het menu een lekker makkelijk pastagerecht met een witlof-roomsaus. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd en wordt geleverd door biologische kwekerij Puur Origine in het Limburgse Grubbenvorst. Het is een bladgroente die men in het donker teelt. Het kropje kun je zowel rauw als gekookt eten. Tegenwoordig smaakt de witlof veel minder bitter dan vroeger, maar ook door het bakken wordt de witlof wat zoeter van smaak.