300 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
1 st PreiHerkomst: Peeters
300 g WortelHerkomst: Greenorganics
0.5 st KoolraapHerkomst: lucassen agf
Zelf toevoegen
2 el Bakolie
0.5 el Maizena
500 ml Water
Meet hoe goed je eet
Vitaliteit81 Punten
CO2eq764 g
Water16,9 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 200 °C en bak het meergranenbrood 4-6 minuten in de voorverwarmde oven (of snijd in plakken en verwarm het brood in een broodrooster).
Pel en snipper de ui. Schil de aardappels, koolraap en wortel en snijd alles in kleine blokjes. Snijd de prei in de lengte doormidden en vervolgens in dunne ringetjes. Was de prei in een vergiet onder de kraan.
Verhit bakolie in een grote soeppan op een middelhoog vuur. Bak de ui samen met de prei glazig. Voeg de aardappels, wortel en koolraap toe en roer op een hoog vuur alles door elkaar. Verkruimel het groentebouillontablet erboven.
Blus af met het water, zodat alles net onder staat en breng aan de kook. Zodra de soep kookt zet je het vuur middelhoog. Kook de soep (afgedekt) circa 15 minuten, totdat de groenten beetgaar zijn.
Maak een papje van maizena en water en roer dit door de soep zodat het vocht wat dikker wordt (houd je niet van een gebonden soep, dan laat je deze stap achterwege). Voeg eventueel nog extra water toe als je de soep wat dunner wilt.
Snijd de gerookte tofu in blokjes en voeg als laatste toe aan de soep. Laat nog enkele minuten sudderen. Schenk daarna in mooie kommen en serveer met het meergranenbrood ernaast.
TIPJe kunt ervoor kiezen om de groenten met een pureestamper een beetje te pureren, zodat je een dikke massa krijgt. Heb je liever een ‘bite’? Houd dan de groenteblokjes intact.
II
Cullen skink soep is een Schotse klassieker afkomstig uit het dorpje Cullen in Noordoost Schotland. Dit gerecht wordt meestal gemaakt met gerookte vis. Vandaag maken we een heerlijke variant gemaakt met een plantaardig alternatief, namelijk gerookte tofu.