Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Rul het gehakt in een droge braadpan en voeg de ui en knoflook toe.
Was de tomaat en snijd klein. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snijd de peper in flinterdunne plakjes (houd je niet van pit? Verwijder dan eerst de zaadjes of voeg niet alle peper toe).
Voeg de tomaat, paprika en peper toe aan de pan met het gehakt en bak een paar minuten mee (bewaar eventueel wat peper voor de garnering). Roer de tomatenpuree en een scheutje water erdoor. Breng op smaak met cajunkruiden en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
Spoel de linzen in zeef onder de kraan en voeg toe aan de pan. Stoof het geheel 5 minuten afgedekt op een middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in reepjes. Serveer de linzenchili in een mooie kom of een diep bord. Garneer met de avocado en eventueel wat extra groene peper.
TIPOok erg lekker met zure room.
II
Linzen worden al sinds de oudheid gebruikt. Ze zijn rijk aan ijzer en vezels. IJzer zorgt voor een goede doorbloeding en vezels zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft. Vandaag maken we een chili con carne waarbij we de bonen vervangen door linzen. Let op: haal de avocado uit de zak en leg deze op de fruitschaal zodat hij verder kan rijpen.