Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de prei in de lengte doormidden, snijd klein en was grondig in een zeef onder de kraan. Snijd de chorizo in smalle reepjes.
Breng een pan met water aan de kook voor de linzen. Spoel de linzen in een zeef onder de kraan en kook ze 10 minuten.
Verhit olie in een grote pan en bak de ui, knoflook en chorizo circa 2 minuten op een middelhoog vuur. Doe de prei, tomatenstukjes en linzen erbij. Laat het groentemengsel 5 minuten stoven en roer regelmatig door. Breng op smaak met komijnpoeder, zout en (chili)peper. Indien het mengsel te droog wordt, kun je eventueel een klein scheutje water toevoegen.
Maak holtes in het groentemengsel en breek boven iedere holte een ei. Probeer daarbij de dooiers zoveel mogelijk heel te houden. Lukt dat niet, geen nood want de smaak blijft hetzelfde. Doe een deksel op de pan en laat het ei-groentemengsel 10 minuten op een laag vuur pruttelen, totdat de eieren zijn gestold.
Garneer de shakshuka voor het serveren met de verse peterselie. Breng op smaak met olijfolie extra vierge, zout en peper.
TIPOok heel erg lekker met andere verse kruiden zoals basilicum of koriander.
II
Shakshuka is een eenpansgerecht uit Noord-Afrika en is op verschillende manieren te bereiden, maar eieren, komijn, ui, tomaten en paprika vormen vrijwel altijd de basis. De eieren worden langzaam gepocheerd in een pittige saus van tomaten met komijn, aangevuld met diverse groenten. Het hele gerecht kan in slechts één pan gemaakt worden.